KRÖNIKA - HÅLLBARHET

TMF:s hållbarhetschef inför 2024: ”TMF-företag konkurrenkraftiga när förkortningsfesten i Bryssel blir verklighet”

ESPR, GCD, NRR, EUDR, LULUCF, CSRD, CSDDD, PPWR. Det är bara några av de förkortningar som präglat året som gått och som på olika nivåer utgör regelverk och lagstiftningar som på olika sätt kommer att påverka TMF:s medlemmar. TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar reder ut vad som väntar runt hörnet i hållbarhetsdjungeln.

20 december 2023
Robin Ljungar
Foto: Juliana Fälldin

När 2023 går mot sitt slut och i takt med att julefriden börjar infinna sig finns det som vanligt anledning att fundera över det gångna året på hållbarhetsområdet.

Låt oss börja med COP28-mötet i Dubai. Förväntningarna inför mötet var höga och många hoppades att politikerna skulle kunna enas om att få till skrivningar för att begränsa fossila bränslen. Trots intensiva förhandlingar blev slutformuleringen “röra sig bort från fossila bränslen” något urvattnad. Även om många känner besvikelse över att man inte fick med uttryck som "fasa ut" så får nog detta trots allt ändå ses som ett framsteg. Det är faktiskt första gången som fossila bränslen finns med i ett slutdokument från ett COP-möte. Förhoppningsvis öppnar detta upp för tuffare formuleringar framgent. Faktum kvarstår emellertid att de löften som uttalas från världens politiker rörande utsläppsminskningar inte till närmelsevis räcker för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader  eller ens 2 grader. I stället så måste nu näringsliv, akademi och uppfinningsrika entreprenörer växla upp och utveckla tekniska lösningar för den nödvändiga omställningen. Härvidlag är det intressant att notera att man under COP-mötet gav stort utrymme åt cirkulär ekonomi, där vart femte evenemang hade just detta ämne som tema. Det är extra intressant för TMF:s medlemsföretag som ju arbetar med en klimatsmart och förnyelsebar träråvara som utgör en grundpelare i att bli framgångsrika i en cirkulär och klimatneutral ekonomi.

Men när man blickar tillbaka på det mer konkreta arbetet under 2023 så har det ändå hänt mycket inom ramen för EU:s gröna giv - utgångspunkten för den resurseffektiva, konkurrenskraftiga och cirkulära ekonomi som ska göra EU klimatneutralt 2050. Här finns flera delar som berör TMF:s medlemmar lite extra. Det handlar exempelvis om att industrin ska bli cirkulär och att vi måste bygga och renovera på ett energi- och resurseffektivt sätt.

EU-kommissionen menar att det inte finns någon heltäckande uppsättning krav som garanterar att de produkter som sätts ut på den inre marknaden är hållbara. Samtidigt vill kommissionen att hållbarhet sak bli norm inom EU och man vill mana fram en klimatneutral, resurseffektiv och cirkulär ekonomi genom lagstiftning. Ett flaggskepp inom detta lagstiftningsarbete utgörs av en kommande förordning som man kallar Ecodesign for Sustainable PRoducts (ESPR). Denna lagstiftning kommer att inbegripa detaljerade krav på hur företag ska designa sina produkter för att de ska anses vara hållbara. Dessutom ska alla produkter åtföljas av digitalt produktpass med krav på omfattande innehåll. I princip alla produkter som sätts ut på den inre marknaden ska omfattas av ESPR och implementeringen ska ske stegvis. Här pekar EU särskilt ut möbler som en angelägen produktgrupp att ta med i en första omgång av implementeringen, vilket självklart kommer att beröra TMF:s medlemmar.

Utöver ESPR så har vi under 2023 lärt oss andra förkortningar som GCD (Green Claims Directive), NRR (Nature Restoration Regulation), EUDR (Deforestation Regulation), LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry), CSRD (Corporate Sustainable Reporting Direcitve), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation)för att bara nämna några.

Alla dessa förkortningar utgörs av regelverk och lagstiftningar som på ett eller annat sätt kommer att påverka TMF:s medlemmar. Och även om syftet är behjärtansvärt - att vi måste få till ett klimatneutralt EU senast 2050 - så kan man bli fundersam kring hur företagen ska mäkta med all den ytterligare administration som kommer att åläggas dem. I synnerhet majoriteten av TMF:s medlemmar som är småföretag med i snitt knappt ett tjugotal medarbetare.

I skenet av julgransbelysningen kan man fundera över om politiken tar sig vatten ovan huvudet i sina ambitioner att reglera fram ett hållbart näringsliv och hur det kommer att påverka konkurrenskraften för europeiska företag. Å andra sidan, om man lyckas mana fram den starka, moderna, klimatneutrala ekonomin i Europa så kommer TMF:s medlemmar stå redo. Hur man än vrider och vänder på problematiken måste arbetet inom hållbar utveckling fortsätta och TMF kommer prioritera bevakning, påverkan och bistå branschen efter bästa förmåga även under 2024.