NYHET - EXPORT & HÅLLBARHET

Exportbehov i fokus när TMF guidade statsekreteraren på SFF

Stockholm Furniture Fairs första dag inleddes för TMF:s del med ett besök av statssekreterare Håkan Jevrell som till vardags arbetar för utrikeshandelsminister Johan Forsell. Under den guidade rundturen träffade han några av TMF:s medlemsföretag, samt deltog i ett rundabordssamtal om möbelindustrins betydelse för svensk export. ”Från politikens sida är det vår skyldighet att stötta svenska företag i deras internationella ambitioner”, blev beskedet.

6 februari 2024
SFF2024
Håkan Jevrell besöker Blå Station Foto: TMF

För Håkan Jevrell var det en möjlighet att träffa och lära känna några av branschens representanter – och få en bättre bild av produkterna. Resultatet av hårt arbete, design och ett fokus på cirkulärt tänk, konstaterade han.

- Det är otroligt kul att vara här och se det fantastiska hantverk och den designförmåga som svenska företag har samtidigt som man får känna på kvalitén och ta på saker. Det känns väldigt positivt att träffa företrädarna för möbelföretagen och diskutera framtid. Många har idéer och tankar om hur vi kan växa framöver, säger Håkan Jevrell.

Inte helt överraskande stod exportfrågan i centrum när utrikeshandelsministerns statssekreterare besökte Stockholmsmässan. Dagen innan presenterade TMF siffror som pekar på en viss nedgång för den svenska möbelexporten under 2023. Där spelar politiken en viktig roll för att bromsa och på sikt vända trenden.

- Export är livsviktig för Sveriges välfärd och givetvis spelar svensk möbelindustri en viktig roll där. Den står för kvalitet och trovärdighet och därmed betyder det mycket för bilden av Sverige i internationella sammanhang, säger Håkan Jevrell och utvecklar:

- Från politikens sida är det vår skyldighet att stötta svenska företag i deras internationella ambitioner. Vi får aldrig glömma att det är företagen och svensk export som gör att vi har det Sverige vi har i dag. Ju mer vi kan samarbeta med ambassader, Business Sweden och andra myndigheter för att lyfta och uppmärksamma det svenska kunnandet, i en mängd branscher, det måste vi också göra.

2023 års nedgång i export kom efter flera framgångsrika år för den svenska möbelindustrin där över 70 procent av det som producerades gick på export, ett tydligt tecken på att svensk möbelindustri och design är eftertraktat internationellt. När Håkan Jevrell ombeds framtidsspana är han positiv.

- En sak är säker, det svenska varumärket och bilden av svenska produkter är mycket god. Nu är det upp till oss att bevisa att vi kan rulla ut på fler marknader och nå fler kunder, så har vi dubblat storleken här om ett tiotal år.

Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på Trä- och möbelföretagen, TMF ledde rundvandringen och är nöjd med besöket. Hon hoppas på fortsatta samtal om hur regeringen kan stötta företagens exportsatsningar.

- Internationellt är svensk möbelindustri av tradition en cirkulär föregångare och det är naturligtvis något som måste stärkas även i tuffare i tider för att inte tappa konkurrenskraft, säger Cecilia Ask Engström.