Finsnickare eller maskinoperatör?

Kompetensförsörjning
Foto: Teknikcollege

När du väl gått din utbildning finns en rad jobb att välja på. Men vad gör man då mer exakt ute på företagen? Massor. Kanske vill du jobba med avancerade maskiner och ritningar? Eller så vill du hellre jobba med design och specialsnickerier? Jobb finns det gott om för den som har engagemang och intresse.

Grunden inom trä- och möbelindustrin är att du skapar produkter så att trä blir något mer än bara en planka. Det kan betyda att allt ifrån att göra möbler till trappor eller trähus.

Här har vi listat några jobb och vad de innebär:

  • CNC-operatör - Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.

  • Ingenjör -  Det finns många möjligheter och ingen arbetsuppgift är den andra lik. Här får du använda din förmåga att tänka strategiskt och logiskt. Du ser det ingen annan ser. Du kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och du utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten. Du är hjärnan bakom produktionen.

  • Maskinsnickare - Du jobbar nära träets strukturer och till din hjälp har du manuella och datastyrda maskiner. Du formar, hyvlar och sågar fram det där lilla extra till dörrar, fönster, möbler och mycket annat. Ett hantverk med en doft av trä.
  • Möbelsnickare - Tänk att en dag få besöka hotellet som har inrett lobbyn med fåtöljer som just du har skapat, eller att få se det där unika soffbordet i ett skyltfönster med vetskapen – det där har jag gjort. Som möbelsnickare inreder du Sverige och världen, du skapar unika möbler i mindre serier eller specialbeställda inredningar.

  • Produktionstekniker - Du är produktionens vägvisare och problemlösare. Du ser till att produktionen går bra och att det kommer fram produkter som håller god kvalitet. Du ser vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt, tillsammans med de kollegor som du också har ansvar för.

  • Produktutvecklare - När kundernas behov förändras ser du till att produkterna också utvecklas, du kommer på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor. Du är en idéspruta med teknisk kompetens.

  • Säljare - Med teknisk och social kompetens förstår du kundens behov och kan erbjuda produkter som motsvarar marknadens förväntningar. Dina kunder kan vara byggvaruhandel, möbelaffärer, husföretag och med talets gåva ser du till att driva företagets försäljning framåt.

  • Ytbehandlare - Den sista finnischen görs av dig, du får produkterna att skina genom att lacka och måla träet. Du blandar färg och skapar konstverk, manuellt eller med speciella sprutmaskiner.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.