Hitta ditt framtidsyrke

OTW
Foto: OTW

När du har gått klart din utbildning finns en rad jobb att välja på. Men vad gör man egentligen ute på företagen? Kanske vill du jobba med avancerade maskiner och ritningar? Eller så vill du hellre jobba med design och specialsnickerier? Jobb finns det gott om för den som har engagemang och intresse.

Här har vi listat några jobb och vad de innebär:
CNC-operatör
Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra. Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.
Ingenjör
Här får du använda din förmåga att tänka strategiskt och logiskt. Du ser det ingen annan ser. Du kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och du utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten. Du är hjärnan bakom produktionen.
Maskinsnickare
Du jobbar nära träets strukturer och till din hjälp har du manuella och datastyrda maskiner. Du formar, hyvlar och sågar fram det där lilla extra till dörrar, fönster, möbler och mycket annat. Ett hantverk med en doft av trä.
Möbelsnickare
Tänk att en dag få besöka hotellet som har inrett lobbyn med fåtöljer som just du har skapat, eller att få se det där unika soffbordet i ett skyltfönster med vetskapen – det där har jag gjort. Som möbelsnickare inreder du Sverige och världen, du skapar unika möbler i mindre serier eller specialbeställda inredningar.
Produktionstekniker
Du är produktionens vägvisare och problemlösare. Du ser till att produktionen går bra och att det kommer fram produkter som håller god kvalitet. Du ser vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt, tillsammans med de kollegor som du också har ansvar för.
Produktutvecklare
När kundernas behov förändras ser du till att produkterna också utvecklas, du kommer på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor. Du är en idéspruta med teknisk kompetens.
Säljare
Med teknisk och social kompetens förstår du kundens behov och kan erbjuda produkter som motsvarar marknadens förväntningar. Dina kunder kan vara byggvaruhandel, möbelaffärer, husföretag och med talets gåva ser du till att driva företagets försäljning framåt.
Ytbehandlare
Den sista finnischen görs av dig, du får produkterna att skina genom att lacka och måla träet. Du blandar färg och skapar konstverk, manuellt eller med speciella sprutmaskiner.
Pengar

Vad tjänar man?

  • Nyutexaminerad direkt från gymnasiet: Cirka 27 000 kr/månad.

  • Efter fem års erfarenhet: Den som är duktig och visar framfötterna tjänar cirka 31 000 kr/månad. Den som också tar på sig mer ansvar kan räkna med en högre lönenivå på sikt.

 

"Om jag skulle ge ett råd till dig som står inför valet till gymnasiet? Välj något som du tycker är roligt!"
Emmy Karlsson, 29, jobbar på Elitfönster med att montera stora fönster. Det är inget som görs av maskiner, utan det är ett rent handarbete där man får använda kroppen.