NYHET - HÅLLBARHET

TMF:s hållbarhetschef om klimatmötet COP28: ”Framstegen lyser med sin frånvaro”

FN:s klimatmötet COP28 går mot sitt slut. Särskilt i fokus på årets möte är den globala översynen av ländernas klimatarbete och utfasningen av fossila bränslen. ”Konsekvenserna av de alltmer kritiska klimatförändringarna är stora, trots goda intentioner. Men framstegen lyser med sin frånvaro”, kommenterar TMF:s hållbarhetchef.

11 december 2023
Robin Ljungar
Foto: Juliana Fälldin

Klimatmötet COP28 går mot sitt slut och tillfället när världens länder samlas för att diskutera gemensamma åtaganden ser återigen ut att bli en besvikelse. Eller? TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar kommenterar läget.

 Vilka är ödesfrågorna just nu?

– Det råder en viss osäkerhet kring huruvida världens länder är redo att vidta de omedelbara åtgärder som krävs för att sänka utsläppen så mycket och så snabbt som behövs. Det stora problemet just nu är att med de utfästelser som politiken hittills presenterat, och som nu ligger på bordet, faktiskt inte innebär någon minskning av utsläppen. Ambitionen tycks snarare vara att man lovar att inte öka utsläppen så mycket utöver dagens nivåer. Men för att säkerställa att vi begränsar uppvärmningen till 2 grader måste kraftiga minskningar göras i närtid. 

Frågan om finansiering är alltid en knäckfråga i klimatförhandlingar – hur går diskussionerna i år? 

– Under mötets första dagar klubbades att det ska inrättas en fond där länder kan söka ersättning för förluster och skador som orsakas av klimatförändringar. Men det är fortfarande oklart vem som ska betala för fonden och hur man faktiskt säkerställer att de utlovade 40 miljarder dollarna per år för anpassningsfinansiering ska realiseras. Dessa frågor illustrerar verkligen de pågående spänningar och utmaningar som mötet står inför, där vetenskapliga perspektiv och konkreta finansiella åtaganden är avgörande för att nå framsteg. 

Det har varit mycket skriverier kring årets värdland. Hur påverkar det? 

– Årets mötesordförande Sultan Al-Jaber har bland annat hamnat i hetluften efter avslöjandet om att han i november ifrågasatte det vetenskapliga stödet för att avveckla fossila bränslen. Över 100 länder har samtidigt enats om att stödja utfasningen av fossila bränslen och i helgen förband sig 118 länder till att tredubbla produktionen av fossilfri energi. Denna överenskommelse sätter fokus på en av de mest utmanande frågorna vid årets klimattoppmöte, nämligen formuleringen av målsättningen – ska den handla om att ”fasa ut” eller ”fasa ned” fossila bränslen. Det är också den formuleringen som kommer att påverka det slutgiltiga dokumentet från COP28. 

Vilka frågor toppar agendan för TMF:s företags räkning?

– Industrin spelar en viktig roll i omställningen – dels måste man ställa om till en cirkulär och klimatneutral produktion, dels måste man utveckla en rad tekniska innovationer som bidrar till den gröna omställningen. Den cirkulära ekonomin uppmärksammas alltmer som ett verktyg för att åstadkomma den här förändringen, och bara så kan man få ned utsläpp av växthusgaser, minska avfall och spridning av farliga kemikalier samtidigt som man bekämpar förlust av biologisk mångfald.

Sverige lyfts ofta fram som bäst i klassen, men hur ser det ut i dag? Stämmer det fortfarande?

– Sverige ligger långt fram när det kommer till det cirkulära tänkandet. Enligt deltagare på plats i Dubai har den cirkulära ansatsen fått mycket utrymme, och var femte evenemang på toppmötet har cirkulär ekonomi som tema. Det lyfts fram i sammanhang och av aktörer där frågan tidigare hamnat i skymundan och det är positivt för svenska företag., De konkreta lösningarna som företagen erbjuder, inte minst svenska företag, har aldrig varit så många. Den cirkulära ansatsen i kombination med en klimatsmart och förnyelsebar träråvara är viktiga faktorer som kommer göra att TMF:s medlemmar förblir framgångsrika i utvecklingen av en klimatneutral ekonomi och verkligen kunna bidra med de produkter som människor behöver i sin vardag och som kan brukas med gott samvete. Det bådar gott för framtiden.

I slutdokumentet inkluderade COP28-mötet en uppmärksammad formulering om att “röra sig bort från fossila bränslen” - en historisk överenskommelse, som för första gången nämner fossila bränslen som problemet bakom klimatförändringen. Det kan vara början på slutet för fossila bränslen som olja, kol och naturgas, enligt EU:s klimatchef Wopke Hoekstra.

Länderna uppmanas att bidra till en omställning från fossila bränslen i energisystemet så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

Det kommerentar Robin Ljungar så här:

- Även om många säkert kan känna besvikelse över att man inte fick med uttryck som "fasa ut" eller "fasa ner" så får nog detta trots allt ses som ett (litet) framsteg - som öppnar upp för tuffare formuleringar framgent. Men faktum kvarstår att de löften som uttalas från världens politiker inte till närmelsevis räcker för att minska utsläppen tillräckligt mycket för att hejda klimatförändringarna!  Industri, akademi och uppfinningsrika entreprenörer måste växla upp och utveckla tekniska lösningar för storskalig omställning.