Rekrytering

TMF:s Rekryteringsrapport 2021: Hälften av företagen uppger att det är svårt att hitta produktionspersonal
Foto: Mostphotos

Rekryteringsbiten är ett viktigt område för trä- och möbelindustrin, och det kommer att få ett allt större fokus de kommande åren eftersom Sverige står inför de största pensionsavgångarna någonsin. TMF:s rekryteringsenkäter pekar också mot ett stort behov av anställda med hög akademisk utbildning.

TMF:s Rekryteringsrapport 2022:

- Trots en tuffare konjunktur är efterfrågan fortfarande stor på framför allt gymnasial yrkeskompetens.

Det senaste året har drygt 3 000 personer fått anställning, och företagen ser ett fortsatt behov av arbetskraft både nu och på längre sikt, om än i mindre omfattning på grund av bland annat ökade kostnader och lägre efterfrågan. Inom det närmsta året uppskattas cirka 1 500 personer att behövas för att fylla företagens vakanser. Två tredjedelar av rekryteringsbehovet under det kommande året består av yrkesarbetare. 

Läs mer i rapporten längre ner

TMF:s Rekryteringsrapport tas fram av Prognoscentret och publiceras en gång per år.

Praktikant-tips för ditt företag

Öka intresset för trä- och möbelindustrin med TMF:s guide till STUDIEBESÖK, PRAO & PRAKTIK

Pensionsavgångarna inom trä- och möbelindustrin ökar samtidigt som det finns få nyutexaminerade att anställa. Genom att erbjuda grundskoleelever praktisk arbetslivsorientering (prao) eller gymnasieelever arbetsplatsförlagt lärande (AP) bidrar du till industrin och ditt företags framtid.

Syftet med den här guiden är att underlätta samarbetet med skolan så att fler elever kommer ut på arbetsplatser under skoltiden. Det hjälper i sin tur elevernas studie- och yrkesval och de blir bättre förberedda för första jobbet. Förhoppningsvis gör det också era framtida rekryteringar enklare.

Genom studiebesök har du en utmärkt chans att marknadsföra ditt företag, att möta framtida medarbetare och kunder och att ge en positiv bild av trä- och möbelindustrin.

Nedan finns en nedladdningsbar guide med tips & råd.

 

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.