Rekrytering

TMF:s Rekryteringsrapport 2021: Hälften av företagen uppger att det är svårt att hitta produktionspersonal
Foto: Mostphotos

Rekryteringsbiten är ett viktigt område för trä- och möbelindustrin, och det kommer att få ett allt större fokus de kommande åren eftersom Sverige står inför de största pensionsavgångarna någonsin. TMF:s rekryteringsenkäter pekar också mot ett stort behov av anställda med hög akademisk utbildning.

TMF:s Rekryteringsrapport 2021:

Hälften av företagen uppger att det är svårt att hitta produktionspersonal
- kompetensförsörjningen fortsatt ansträngd inom trä- och möbelindustrin, trots framtidsoptimism

Trä- och möbelindustrins företag ser ljust på framtiden och rekryterar personal i hög omfattning. Det senaste året har drygt 3 500 personer fått anställning och företagen ser ett fortsatt behov av arbetskraft både nu och på längre sikt – 2022 tangerar rekryteringsbehovet nära 3 000 personer. Samtidigt oroas företagen av bristen på kvalificerade kandidater – något som blivit ett tillväxthinder.

Efter en osäkerhet i början av Coronapandemin har framtidstron återvänt till trä- och möbelindustrin. Under förra året rekryterades totalt 3 500 personer varav närmare 2 700 utgjordes av produktionspersonal. Under 2022 ser företagen ett fortsatt stort rekryteringsbehov, där behovet av produktionspersonal är nära 2 000 medan efterfrågan på tjänstemän är strax under 1 000 personer. Företagen ser ett fortsatt rekryteringsbehov även på längre sikt även om numerärerna är något lägre.
Det visar en undersökning som Prognoscentret genomfört på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Läs mer i rapporten längre ner

TMF:s Rekryteringsrapport tas fram av Prognoscentret och publiceras en gång per år.

Praktikant-tips för ditt företag

Öka intresset för trä- och möbelindustrin med TMF:s guide till STUDIEBESÖK, PRAO & PRAKTIK

Pensionsavgångarna inom trä- och möbelindustrin ökar samtidigt som det finns få nyutexaminerade att anställa. Genom att erbjuda grundskoleelever praktisk arbetslivsorientering (prao) eller gymnasieelever arbetsplatsförlagt lärande (AP) bidrar du till industrin och ditt företags framtid.

Syftet med den här guiden är att underlätta samarbetet med skolan så att fler elever kommer ut på arbetsplatser under skoltiden. Det hjälper i sin tur elevernas studie- och yrkesval och de blir bättre förberedda för första jobbet. Förhoppningsvis gör det också era framtida rekryteringar enklare.

Genom studiebesök har du en utmärkt chans att marknadsföra ditt företag, att möta framtida medarbetare och kunder och att ge en positiv bild av trä- och möbelindustrin.

Nedan finns en nedladdningsbar guide med tips & råd .

Paragraf

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in