Offentlig upphandling

Vad innebär nya LAS och huvudavtalet för dig som arbetsgivare?
Foto: Mostphotos

Sverige har en lång tradition av att satsa på det offentliga rummet och varje år handlar stat, landsting och kommuner möbler för drygt 3 miljarder. TMF har länge varit aktiva i frågan och har - tillsammans med flera av våra medlemsföretag - arbetat för att få till en bättre offentlig upphandling av möbler.

TMF:s tips för en bättre offentlig upphandling av möbler

TMF har god dialog med SKR, Kammarkollegiet & Upphandlingsmyndigheten m.fl. för diskussioner kring kravställan och ramavtal. Genom kontakter med politiker och beslutsfattare har TMF kunnat påverka utformningen av nya LOU (lagen om offentlig upphandling). En av de saker TMF främst fokuserat på är att öppna upp för alternativ till den s k rangordningsprincipen. Resultatet är att det har blivit tydligt att upphandlare kan välja mera konkurrensfrämjande fördelningsnycklar vid ramavtal.

Från och med den 1 januari 2017 gäller en modifierad LOU som ställer mer långtgående krav på miljö- och socialt ansvarstagande men också öppnar upp andra fördelningsnycklar än rangordning i ramavtal.

– Något som varit viktigt för oss är att det blivit tydligt att upphandlare får andra alternativ än rangordning när de väljer leverantör. När rangordningen tillämpades strikt fick en leverantör alla affärer under hela kontraktstiden. När man öppnar upp för alternativ till rangordning kommer det att bli enklare för fler att konkurrera om delar i en upphandling, säger Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på TMF.

- Det är viktigt att upphandlarna känner till de nya möjligheterna och vågar använda dem. Genom bättre möbelupphandlingar kan vi också skapa ett bättre offentligt rum till nytta för hela samhället.

FAKTA: De nya lagarna för offentlig upphandling utgår från tvingande EU-regler som utvecklar den reglering som nu gäller för upphandling. Miljöhänsyn, sociala hänsyn och arbetsrättsliga hänsyn ges ökat utrymme. Förändringarna började gälla den 1 januari 2017.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.