NYHET - HÅLLBARHET & UPPHANDLING

TMF tar plats i näringslivsråd

Upphandlingsmyndigheten har initierat ett näringslivsråd - en av branschorganisationerna som tar plats är TMF. ” Jag hoppas framför allt på en ökad insikt om att offentlig sektor i högre grad behöver premiera möbler som är designade för att hålla länge enligt cirkulära modeller, att man ser till kostnad över tid i stället för bara pris vid inköp”, säger Cecilia Ask Engström, chef för Bransch & näringspolitik på TMF.

24 januari 2024
Johanson Design
Foto: Johanson Design

– Det här är en bra plattform för oss och våra medlemsföretag. Jag hoppas framför allt på en ökad insikt om att offentlig sektor i högre grad behöver premiera möbler som är designade för att hålla länge enligt cirkulära modeller, och att man ser till kostnad över tid istället för bara pris vid inköp. Men även förenklingar vad gäller de ganska komplicerade upphandlingsprocesserna står på min agenda, säger Cecilia Ask Engström.

Idag ställs ofta lägre krav på återbrukade möbler när det gäller till exempel efterlevnad av produktsäkerhetslagstigning och uppfyllande av krav på redovisning av kemiska ämnen som svensk möbelindustri arbetat länge med att fasa ut.  

Likvärdiga krav ska ställas på alla möbler, oavsett om de är nytillverkade, begagnade eller återtillverkade. Särskilt i förhållande till produktsäkerhet, spårbarhet, livscykelanalys och deklaration av farliga substanser – inte minst i känsliga miljöer där exempelvis barn och riskgrupper vistas. 

Att designa rätt från början är det bästa sättet att nå effektiva cirkulära flöden, särskilt då 80 procent av en produkts miljöpåverkan avgörs under designfasen. Den offentliga upphandlingen bör således ge incitament för industrin att designa produkter enligt cirkulär logik så de håller länge och är förberedda för återbruk, återvinning och återtillverkning. 

För möbelbranschen är bättre offentlig upphandling av möbler en högt prioriterad fråga – både vad gäller anbudsförfarande och tillämpning av urval. TMF har, tillsammans med branschen, varit aktiv i frågan och bland annat medverkat till att Adda Inköpscentral reviderat upphandlingsprocessen för möbler.