RAPPORT, NYHET - RAPPORT, NYHET & HÅLLBARHET

TMF pekar ut offentlig upphandling som nyckel för svensk cirkularitet

På fredagen lanserade Svenskt Näringsliv rapporten: ”Hur kan Sverige bli mer cirkulärt?”, med 43 förslag på politiska initiativ för en ökad utveckling av den cirkulära ekonomin i Sverige. TMF har bidragit till rapporten som lyfter näringslivets roll och som lämnades över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

16 februari 2024
Panel om cirkularitet
Foto: TMF

Svenska företag spelar en nyckelroll för att Sverige fortsatt ska bryta ny mark när det gäller cirkulärt tänk. Under ett seminarium i Näringslivets hus i Stockholm diskuterades rapporten med företrädare från svenska företag, därefter lämnades den över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Statsrådet pratade om cirkulär ekonomis roll för en ökad svensk konkurrenskraft och betonade vikten av gemensamma regelverk inom EU.

Rapporten har tagits fram i samarbete med flertalet experter, däribland TMF som bidraget med viktiga insikter från branschen. TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar berättar om arbetet med rapporten som avslutas med totalt 43 konkreta förslag på politiska reformer för att förbättra förutsättningarna för det svenska näringslivet att utveckla det cirkulära arbetet.

Robin Ljungar
TMF har deltagit i arbetet med framtagandet av rapporten. I detta sammanhang kan särskilt nämnas potentialen i offentlig upphandling som är ett centralt område för TMF, säger Robin Ljungar, Hållbarhetschef på TMF.

- TMF har deltagit i arbetet med framtagandet av rapporten. I detta sammanhang kan särskilt nämnas potentialen i offentlig upphandling som är ett centralt område för TMF. Här lyfts att offentlig upphandling genom sin långsiktighet är lämplig för utveckling av tjänstefiering, säger Robin Ljungar, Hållbarhetschef på TMF.

En risk som lyfts är att det ofta saknas lokalkompetens inom offentlig upphandling. Där förespråkar TMF en enhetlig kravbild från myndighetshåll. Det är också viktigt att offentliga upphandlare bidrar till att skapa incitament till cirkularitet och gör det lönsamt för företag att utveckla och erbjuda lösningar. TMF välkomnar högt ställda krav förutsatt att det finns kontinuitet i den offentliga upphandlingen, detta så att seriösa företag belönas för sina investeringar.

Du som vill läsa mer och se seminariet i efterhand kan göra det här.

Läs rapporten i sin helhet här.