NYHET - HÅLLBARHET & MÖBLER

Välbesökt panelsamtal i återvunnen miljö

Stockholm Furniture Fair fortsätter och under torsdagen anordnade TMF ett samtal om cirkulär produktion och affär inom möbelindustrin – lämpligt nog i den 500 kvadratmeter stora mötesplats som Färg & Blanche tagit fram på uppdrag av TMF och som tidigare stått i Europarådets lokaler i Bryssel.

8 februari 2024
Panelsamtal med TMF:s branschchef Cecilia Ask Engström (tvåa fr v), Thibault d´Ortoli, hållbarhetschef Norden på Tarkett, Cecilia Sebesta, vd på Edsbyn, och Benny Hermansson, vd på Gemla.
Panelsamtal med TMF:s branschchef Cecilia Ask Engström (tvåa fr v), Thibault d´Ortoli, hållbarhetschef Norden på Tarkett, Cecilia Sebesta, vd på Edsbyn, och Benny Hermansson, vd på Gemla. Foto: OTW

Designbaren är bland annat inredd med möbler och inredning från flera av TMF:s medlemsföretag - designade och producerade utifrån en cirkulär ansats. Allt golvmaterial som används i området är ett bidrag från Tarkett vars hållbarhetschef också deltog i panelsamtalet.  Thibault d’Ortoli berättade om företagets syn på hållbarhet och vad som krävs för att branschen ska kunna fortsätta bidra till en hållbar utveckling.

- Bara för att en produkt går att återanvända betyder inte att den per automatik återvinns efter varje användning. Vi måste öka volymen material som återvinns och används på nytt för att verkligen göra positiv skillnad för planeten. Detta är den största utmaningen för oss som jobbar med produkttillverkning i byggbranschen, säger Thibault d’Ortoli.

The Yellow Thread som tidigare visades i Bryssel under Sveriges ordförandeskap 2023 har nu alltså delvis återanvänts och designduon Emma Blanche och Fredrik Färg berättade för moderator Alexandra Hernadi, till vardags kommunikationschef på TMF, om  dess historia och framtid.

- Detta är tredje gången vi kan använda materialet i en ny utställning. Första gången var vi i Paris hos Svenska Institutet, tyget därifrån sitter borta här i baren. Sen hade vi det fantastiska uppdraget att göra en installation när Sverige var ordförande i EU och nu får vi återskapa den utställningen i en mer publik miljö här. Det är verkligen fantastiskt att kunna använda samma material med nya funktioner, säger Fredrik Färg och Emma Blanche.

Cecilia Ask Engström, chef för Branch & näringspolitik på TMF lyfte de exportmöjligheter som branschen har där en svensk konkurrensfördel är just den cirkulära ansatsen. Men det finns utmaningar.

- Företagen inom industrin är tidiga på att anamma nya sätt att tänka och ligger i framkant internationellt. Därmed följer ofta utmaningar som lagstiftning och handelsöverenskommelser som inte alltid funkar för våra små och medelstora företag.

Hon fick medhåll av Cecilia Sebesta, vd på Edsbyn och Benny Hermansson, vd på Gemla som berättade om sina erfarenheter av export och hur cirkulär produktion och affärsutveckling förändrar branschen. Cecilia Sebesta är nyutsedd vd och representerar ett företag med gamla anor.

- Edsbyn var tidiga med att tänka innovativt, det var effektivt och resurssnålt. Vi har förmånen att arbeta med både distribution och tillverkning av nya möbler och har därmed möjligheten att tänka innovativt och cirkulärt i flera led.  Internationellt sett är nordiska företag duktiga på cirkulärt tänk, men vi kan inte slappna av och tänka att vi är bäst i klassen, säger Cecilia Sebesta, vd på Edsbyn.

Med på seminariet fanns också Benny Hermansson från Gemla, ett företag som även de har en lång och rik historia. Han menar att ett företag med 163 års historia måste vara innovativa för att överleva. 

- Vi jobbar med enkla material och med att skapa produkter som är hållbara över tid som kunden vill använda länge. Jag har en kund som sagt till mig "Benny, jag har inte råd att köpa billiga produkter", hans verksamhet är öppen från tidigt till sent och köper mina produkter för att de håller länge. Det är när man blandar hållbarhet, varaktighet och skönhet som man verkligen lyckats och som producent vill man skapa något folk gillar, för om de gillar det kommer de ha kvar det över tid, säger Benny Hermansson, vd på Gemla Möbler AB.

Seminariet avslutade TMF:s planerade aktiviteter under Stockholm Furniture Fair. Under veckan har flertalet välbesökta aktiviteter ägt rum vid utställningen The Yellow Thread som fungerat som en samlingsplats för besökare och branschrepresentanter på mässan. Det har arrangerats intressanta samtal och intervjuer på scen, mingelträffar och möten. Nedan finns länkar till artiklar om TMF:s aktiviteter från veckan som gått, med en djupdykning i projektet The Yellow Thread.