NYHET - EXPORT & HÅLLBARHET

TMF på plats i Milano - ”Viktigt att svensk design i cirkulär framkant uppmärksammas”

Idag drar en av världen största möbel- och inredningsmässor igång – Salone del Mobile i Milano. TMF är på plats, likaså ett flertal medlemsföretag som ser mötesplatsen som en viktig del av exportresan. I år deltar Sveriges ambassadör i Italien Jan Björklund, som kommer för att träffa svenska utställare och bidra till nätverkande med potentiella kunder och exportkontakter - ett viktigt medskick till exportfrämjande myndigheter hemma i Sverige.

16 april 2024
Salone del Mobile - möbelmässan i Milano, entrén.
Foto: Courtesy Salone del Mobile. Milano. Photo credits: AM Andrea Mariani

Mässan Salone del Mobile– årets största möbelmässa med besökare från hela världen är tillbaka.  Ett fullspäckat program väntar besökarna 16-21 april på Salone Internazionale del Mobile som grundades 1961 för att främja italiensk möbelindustri och inredningsexport och som sedermera utvecklats till en av de största internationella mässorna i branschen. Varje år deltar ett antal av TMF:s medlemsföretag – antingen med egna utställningar eller med aktiviteter på stan. 

– Milanomässan är en viktig marknadsplats för flera av våra medlemsföretag och i år känns det extra viktigt för oss som branschorganisation att vara på plats när regeringen på olika sätt signalerat att man vill satsa på hållbar och cirkulär export. Svenska möbel- och inredningsföretag har sedan länge gjort avtryck internationellt och ligger i framkant, våra medlemsföretag är cirkulära och innovativa pionjärer på den internationella scenen, och det är såklart viktigt att det uppmärksammas, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på TMF.    

Svenska möbelföretag spelar en viktig roll i att skapa en positiv Sverigebild och TMF arbetar på olika sätt för att stötta exporterande företag bland annat med nätverk, resor och guider. För några veckor sedan lanserade TMF ett antal exportguider för prioriterade marknader.

Men det behövs krafttag från regeringen och de exportfrämjande myndigheterna, menar Cecilia Ask Engström som bland annat vill se initiativ för att hjälpa små och medelstora företag delta på fler internationella mässor, att svenska utlandsmyndigheters representationsplatser i större utsträckning visar upp svenska designprodukter samt ett intensifierat arbete för att stärka immateriella rättigheter för att stoppa piratkopiering.

På Salone del Milano har TMF därför tagit initiativ till flera aktiviteter tillsammans med den svenska ambassaden, bland annat kommer man att arrangera en rundvandring till svenska utställare och anordna ett event för att samla utställare och inköpare på plats tillsammans med ambassadören. 

Bland de utställande svenska företagen återfinns Karl Andersson & Söner, Gemla, Blå Station, Fogia och Abstracta. 

- Mässdeltagande är vår främsta källa för rekrytering av nya kunder. Både på hemmamarknaden och internationellt, säger Benny Hermansson, vd på Gemla som ställer ut för första gången i Milano och hoppas på ett uppsving för att fortsätta utveckla exporten. 

Även möbelföretaget Blå Station ser Salone som en viktig marknadsplats – cirka 70 procent av produktionen exporteras och man ställer ut på ett tiotal mässor varje år där just Milano är ständigt återkommande.