NYHET - HÅLLBARHET & MÖBLER

THE YELLOW THREAD - JOHANSON DESIGN, SFF 2024: Med cirkularitet i fokus

Johanson Design har sedan länge en ambitiös hållbarhetsfilosofi. På Stockholm Furniture Fair bidrar möbelföretaget bland annat med soffan The Thread i TMF och mässans gemensamma installation The Yellow Thread – utformad av designduon Färg & Blanche.

12 januari 2024
Jacob Olsheden, marknadschef, och Dan Johansson, vd, på Johanson Design
Jacob Olsheden, marknadschef, och Dan Johansson, vd, på Johanson Design Foto: Johanson Design

Modulsoffan The Thread, som skapades av designstudion Färg & Blanche som en del av gestaltningen av rådsbyggnaderna i Bryssel för det svenska EU-ordförandeskapet våren 2023, når vecka 6 Stockholm Furniture Fairs designbar. Soffan är nu vidareutvecklad av Johanson Design vilket syns i deras monter och de ursprungliga möblerna från Bryssel används i designbaren.

- Alla våra möbler är producerade med ett hållbarhetsfokus, säger Dan Johanson, vd, på Johanson Design, och en av två bröder som äger företaget (Paul den andra – reds.anm.)

- Efter många års innovativt samarbete med Färg & Blanche känns det naturligt att vi utvecklat och nu producerar soffserien tillsammans. Det känns också angeläget för Johansson Design att finnas med i sammanhang där man lyfter cirkulära affärsmodeller som en viktig väg framåt för svensk möbelindustri.

Johanson Design har förberett sig för många Stockholm Furniture Fair genom åren och har ställt ut sedan mitten av 1950-talet. Inför 2024 års upplaga är det dock en del som skiljer.

- Det monterkoncept vi bygger nu ska prägla hela mässåret, berättar Dan Johanson. Från Stockholm Furniture Fair och Designweek tar vi det vidare till 3 Days of Design i Köpenhamn, Orgatec i Köln och formar därmed ett hållbart tänk.

  - Årets installationer, som går under namnet Solaris by Teklan låter en cirkulär vision ta plats där solen - helt avgörande för liv och rörelse - tolkas med hjälp av runda väggar, labyrinter och kulörer liknande sol, hav, jord och himmel.

"Hållbarhet berör alla medarbetare i vårt företag"

Hållbarhet är sedan länge i symbios med Johanson Designs företagsverksamhet – med utgångspunkt i de stora produktionsanläggningarna i småländska Markaryd.
Dan Johanson kallar det ”en fundamental del som utvecklats i olika faser genom åren”. Marknadschefen Jacob Olsheden menar att ”hållbarhet berör alla medarbetare i företaget. Internt är det en självklarhet att allt vi gör utgår ifrån ett hållbarhetstänk.”

I sin egen hållbarhetskommunikation lyfter Johanson Design bland annat vikten av att alla deras möbler ska certifieras av Möbelfakta för att säkerställa såväl teknisk kvalitet och miljöpåverkan som socialt ansvar, samt återbrukskonceptet REUSE, där idag mer än 90 procent av sortimentet kan återbrukas för att förlänga livet och värdet av deras produkter.

- Vi har även inlett ett ambitiöst arbete med EPD:er (en produkts Co2 utsläpp under en livstid) under 2023, berättar Dan, där vi har specificerade mål om hur många möbler som ska få certifieringen framöver.

Johanson Design framhåller gärna hur den egna produktionen ständigt varit nyckeln till framgång – en filosofi de värnat sedan 1953 då pappa Börje Johansson startade företaget. Redan då var klimatsmart och effektiv produktion med kontroll på hela tillverkningskedjan en förutsättning.

- Det handlar om att ha full kontroll över hela processen och äga den, utvecklar Jacob Olsheden. Från designskiss och materialval till produktions- och logistikfasen. Vi skippar ingen del i kedjan.

Under Stockholm Furniture Fair vecka 6 kommer Johanson Design lansera ett antal nya produkter och enligt Dan Johanson är det ingen tvekan om att Stockholm Furniture Fair – i samarbete med Stockholm Design Week - har en viktig funktion i att marknadsföra svenska möbelindustrin.

- Att vi har en bra möbelmässa är enormt viktigt för branschen och det gäller att vara med och säkra att den kan överleva. Men vi kommer inte bygga montrar som vi gjorde förr – för flera miljoner – utan vi tycker det handlar om en balans mellan det hållbara och det innovativa där Stockholm Furniture Fair möter Stockholm Design Week på ett visionärt sätt.

Johanson Design på Stockholm Furniture Fair 2024

Monter: C04:11
Webbplats: https://johansondesign.com/sv

Produktnyheter– lansering v. 6

  • The Thread (soffa) – design: Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
  • Lindy (bord) – design: bordskiva Really från Kvadrat, stativ Lindy av Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
  • AVA (soffa) – design: Montz Böttcher och Nikolaus Kaiser
  • Milo (kontorsstol) – design: Moritz Böttcher och Nikolaus Kayser 
  • Plus (stol) – design: Alexander Lervik
  • Champ (sittpall) – design: Montz Böttcher och Nikolaus Kaiser

Installationen The Yellow Thread– Johanson Designs bidrag

  • The Thread (soffa) – design: Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
  • Frankie (barpall) - design: Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
  • Parker (pall) - design: Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
  • Lindy (bord) – design: bordskiva Really från Kvadrat, stativ Lindy av Fredrik Färg/Emma Marga Blanche
The Yellow Thread-bågen

The Yellow Thread
Under 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen tog Färg & Blanche fram för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel våren-2023 och den visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte.
Designbaren är bland annat inredd med möbler och inredning från TMF:s medlemsföretag - designade och producerade utifrån en cirkulär ansats.
Mer om The Yellow Thread