NYHET - EU & HÅLLBARHET

TMF och EFIC vill se tydligare riktlinjer i EU:s lagförslag Green Claims

European Furniture Industries Confederation, EFIC, och Trä- och Möbelföretagen, TMF, har kommenterat EU:s lagförslag om Green Claims, som syftar till att skapa tydliga och mer enhetliga riktlinjer för miljöpåståenden i marknadsföring. Genom att tydliggöra begrepp, definitioner och krav, ökar man transparensen och förtroendet för miljöpåståenden inom näringslivet och bland konsumenterna.

30 augusti 2023
Substantiating Green Claims - 1600x900
Foto: TMF

EFIC har nyligen publicerat ett position paper där flera viktiga punkter har identifierats där det finns behov av förbättringar i förslaget.

- En central åtgärd är att etablera gemensamma definitioner som även används i andra EU-lagstiftningar, exempelvis företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) och ESPR - den framtida förordningen om ekodesign för hållbara produkter. Vi välkomnar därför möjligheten att bidra med vår expertis för att förbättra lagförslaget ytterligare, Robin Ljungar, hållbarhetschef TMF.

Bristen på tydlighet i utrednings- och sanktionsförfaranden som berör företag, är något som oroar EFIC. Ansvaret i artikel 10 respektive 15 bör därför fördelas tydligare för att undvika en otydlig regleringsmiljö, menar EFIC. Höga kostnader och långa väntetider, tillsammans med en osäkerhet kring hur man får sina miljöpåståenden verifierade, riskerar att avskräcka företag från att kommunicera sina miljömål. Även om branschen är positiva till lagstiftningen, krävs en rimlig nivå av förväntningar. 

En viktig punkt som framhävs är en tydligare definition av begreppen "B2C" (Business-to-Consumer) och "B2B" (Business-to-Business), samt en tydligare uppsättning regler som styr respektive marknadsrelation. Detta syftar till att undanröja eventuell förvirring och skapa en enhetlig förståelse för dessa termer inom näringslivet.

En annan central fråga som tas upp är begreppet "brett erkänd vetenskaplig evidens" enligt Artikel 3.1(b). Företag behöver tydliga riktlinjer för hur de bör bedöma och tillämpa detta begrepp för att undvika missförstånd och säkerställa en enhetlig tillämpning.  

EFIC efterfrågar även en närmare förklaring när det gäller jämförelsen av explicita miljöpåståenden med praxis. Frågor som diskuteras är hur lagkrav och branschstandarder samspelar och om dessa lagkrav bör vara praxis.

- För att stärka ansvarsskyldighet och säkerställa trovärdighet i miljöpåståenden föreslår vi riktlinjer för hur företag kan påvisa att deras påståenden inte påverkar klimatförändringar, resurskonsumtion och andra viktiga faktorer negativt. Detta skulle höja kvaliteten på påståendena och öka medvetenheten kring företagens miljöpåverkan. 

Möbelindustrin välkomnar initiativet till harmonisering och enhetliga rangordningssystem inom EU. Samtidigt rekommenderas att även andra privata miljöcertifieringssystem bör övervägas, förutsatt att de uppfyller specificerade kriterier. Detta öppnar upp för ökad mångfald och flexibilitet i certifieringsprocessen.