NYHET - EU & HÅLLBARHET

”Vi måste skapa en mer konkurrensneutral spelplan mellan nytt och begagnat”

Den europeiska möbelindustrin, representerad av European Furniture Industries Confederation (EFIC), välkomnar Europaparlamentets omröstning om Ecodesign for Sustainable Products Regulation den 12 juli och stöder EU:s ambitioner att göra hållbara produkter till norm. TMF har aktivt deltagit i arbetet och ser, tillsammans med EFIC, positivt på flera aspekter av beslutet. Men TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar poängterar även några missade chanser.

17 juli 2023
ESPR - liggande puff
Foto: TMF

En av de viktigaste punkterna i ESPR-förslaget är samma regelverk ska gälla inom hela unionen och därmed säkerställa harmonisering på EU:s inre marknad. Detta kommer bl a att underlätta handel inom EU.

EFIC och TMF är även nöjda med ökat stöd till små och medelstora företag (SMEs) genom mekanismer som underlättar tex efterlevnad av digitala produktpass och genomförande av livscykelbedömningar.

- Det är dock inte helt klart om det föreslagna stödet kommer att vara tillräckligt för mikroföretag och SMEs, betonar Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef. Mer hjälp kommer troligen att behövas, särskilt när de produktspecifika kraven fastställts.

Säkerställande av konfidentiell affärsinformation i produktpassen och att varje nytt produktpass är kopplat till det ursprungliga passet, för att säkerställa kontinuitet i informationsflödet genom värdekedjan, är också en viktig åtgärd enligt EFIC och TMF. Detta kommer att skydda företagens immateriella rättigheter och affärskritisk information.

En annan positiv punkt är att även branschföreningar och standardiseringsorganisationer föreslås ingå i kommande Ecodesign Forum vilket ökar transparens och inkludering. Detta kommer att möjliggöra en bredare dialog och samarbete för att driva fram relevant produktspecifika krav för möbelindustrin.

EFIC och TMF framhåller även vikten av att parlamentet vill överväga användningen av förnyelsebart material, såsom tex träråvara. Genom att prioritera material med låg miljöpåverkan kan industrin bidra till en mer cirkulär ekonomi och minska sin påverkan på miljön.

”Möjlighet som har gått förlorad”

Trots de positiva ansatserna finns det dock saker som TMF och EFIC menar att man missar i det reviderade förslaget.

- Det är beklagligt att EU-parlamentets beslut inte tog tillfället i akt att skapa en mer konkurrensneutral spelplan mellan nya och begagnade (reparerade, renoverade) produkter, eller att tydliggöra definitionen av så kallade Substances of concern (ämnen som inger betänkligheter), som fortfarande är alltför bred, säger Robin Ljungar. Detta är en möjlighet som gått förlorad och som skulle ha främjat en mer hållbar konsumtion och minskat avfall.

- Tillsammans med EFIC kommer vi fortsätta samarbeta nära med EU:s beslutsfattare och andra intressenter för att påverka och driva övergången till en mer cirkulär ekonomi inom möbelindustrin. Och inte minst – att göra hållbara produkter till standarden i hela Europa.

Under hösten kommer ESPR-lagstiftningen att diskuteras i en trilog mellan EU-parlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen. Slutliga omröstningar sker tidigast i slutet av 2023 eller under början av 2024.

EFIC, the European Furniture Industries Confederation, representerar mer än 70 procent av den europeiska möbel- och inredningsindustrins totala omsättning och de samarbetar med flera partners. Sektorn sysselsätter cirka 1 miljon personer i runt 120 000 företag inom EU och 18 nationella organisationer är medlemmar, inklusive TMF. EFIC är aktiva och reaktiva i frågor som påverkar branschen. De för fram sina medlemmars åsikter gentemot EU-institutionerna och tillhandahåller även juridisk och policyrådgivning till EU:s lagstiftningsinitiativ.

Läs mer på EFIC:s webbplats

Mer om TMF och ESPR