NYHET - BYGGANDE & BOSTADSPOLITIK

TMF i Almedalen: ”Behövs stimulanser på flera plan”

Torsdagen den 29 juni arrangerade TMF ett bostadsseminarium i Almedalen om bostadskrisen i allmänhet och behovet av mer varierat byggande här och nu. ”Det finns inga argument kvar för varför man inte kan bygga på bredden i stället för höjden”, sade Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

30 juni 2023
Almedalen 2023
Foto: TMF

Bostadsbyggandet har sedan länge dominerats av flerfamiljshus med fokus på små lägenheter. Samtidigt visar undersökningar att 7 av 10 vill bo i eget hus och då krävs nya sorters reformer. Det var några av budskapen på det seminarium som TMF arrangerade i Almedalen.  

– Vi ser behovet av att öka balansen och bygga mer varierat men för att göra det behövs större byggstenar än de politiken hittills levererat. Det finns inga argument kvar för varför man inte kan bygga på bredden i stället för höjden, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Oppositionsregionrådet i Stockholm Kristoffer Tamsons (M) som också deltog i paneldiskussionen på plats, menar att bostadsdebatten länge kretsat kring att man ska bygga så högt och så tätt som möjligt, vilket visserligen tryckt upp volymen, men samtidigt slarvat bort mycket av livskvalitetsfrågorna. Stockholms län har haft ett negativt inrikes flyttnetto sedan 2018 och enligt en studie som regionen har gjort uppger många utflyttare att de höga bostadspriserna är anledningen. 

– Vi kan inte ha den oerhörda obalans som vi har på bostadsmarknaden i dag när det gäller vad som byggs, hur det byggs och var det byggs. Politik ska inte bara finnas till för att möta kvantitativa mål utan också se till att möta de drömmar som människor har. Svaret på finansieringsfrågan är att bygga fler småhus, en ökad balans kommer ge en mer balanserad prisbild över tid, säger Kristoffer Tamsons.

 I Skellefteå kommun står man inför en omfattande expansion när den gröna omställningen skapar allt fler arbetstillfällen. Kommunalrådet Lorents Burman (S) berättar att den kommande inflyttningen blivit till en nyckelfråga för kommunen.

– Ett varierat bostadsbyggande är en central del av samhällsintegrationen. Vi har en stor inflyttning av människor som vi vill ska stanna i kommunen. Då behöver vi skapa en balans med olika boendeformer.

Fördelarna med ett varierat byggande är många, inte minst för den sociala hållbarheten. Bostadsutvecklarna Derome har länge arbetat med en mer hållbar bostadsutveckling, någonting som företagets hållbarhetschef Anders Carlsson menar är en del av branschens samhällsansvar.

– Vi har ett starkt erbjudande i den gröna omställningen. Vi bygger med lokala råvaror från välskötta skogar, vi skapar arbetstillfällen runt om i Sverige och vi arbetar varje dag med att kapa energiförluster i vår produktion. Vi ser också nyttorna med att bygga hus som människor vill bo i. Eget ägande skapar ansvar som i sin tur skapar möjligheter, säger Anders Carlsson.

Läget på bostadsmarknaden är pressat och det finns en samsyn kring vikten av att se över de regelverk och lagar som finns. Nu är ett gyllene läge att vidta åtgärder för att stå redo för en byggexplosion i småhusbyggandet när byggkonjunkturen vänder. Är det en ny sorts folkhemsbygge i uppdaterad form vi står inför?

– Det behövs stimulanser på flera plan för ett ökat småhusbyggande och det handlar om reformer som markfrågan och finansieringsfrågan som i dag sätter stopp för välbehövlig nybyggnation. Har man de på plats när det vänder, då kan skjutsen bli fantastisk, säger David Johnsson, vd på TMF.

Se hela seminariet från Almedalen här