NYHET - NÄRINGSPOLITIK, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

Undantag från amorteringskrav vid nyproduktion ska granskas

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken. Undantaget kom till för att motverka att amorteringskravet skulle dämpa nyproduktionen av bostäder. ”Glädjande att TMF:s påverkan återigen ger resultat”, säger vd David Johnsson.

22 september 2023
Hus med papper - amortering
Foto: Mostphotos

Bolånetagare har sedan amorteringskravet infördes haft möjlighet att ansöka om ett undantag när de tar lån för att köpa en nyproducerad bostad. Undantagen från amortering beviljas av banken och kan ges i upp till fem år. 

Det uppdrag som FI har fått av regeringen ska redovisas senast den 28 februari 2024.

- Detta är en bra och viktig utredning från regeringen och extra plus för den korta utredningstiden, säger David Johnsson, TMF:s vd. Tillgången på byggbar mark och finansieringsfrågan är två frågor som TMF länge drivit gentemot politiken. Det är glädjande att båda nu rör på sig och att våra inspel ger resultat.

Även TMF:s bostadspolitiske expert Gustaf Edgren välkomnar den viktiga åtgärden för en redan hårt ansatt byggbransch.

- Vi vet att kreditrestriktionerna slår hårt på bostadsbyggandet i allmänhet, men att det i i synnerhet sätter käppar i hjulet för folk som vill köpa ett eget hus. Att det nu skapas flexibilitet är viktigt - inte minst med tanke på inflationen och det svåra ekonomiska läget för branschen.

Läs pressmeddelandet:

Undantag från amorteringskrav vid köp av nyproduktion ska granskas - Regeringen.se