DEBATT - NYHETER, NÄRINGSPOLITIK, BYGGANDE, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK & EKONOMI

”Regeringen blundar när Sverige står inför den värsta byggkollapsen på 100 år”

Med undantag för ett par budgetposter för ökad kommunal planering av småhus står regeringen i allt väsentligt passiva inför den kommande byggkollapsen. Det skriver TMF:s vd David Johnsson samt bostadspolitiske expert Gustaf Edgren, i ett debattinlägg på Altinget.se.

7 december 2023
David Johnsson och Gustaf Edgren, vd samt bostadspolitisk expert på TMF.
Foto: Juliana Fälldin

Senast Sverige stod inför samma ras i nyproduktionen av bostäder som vi bevittnar nu var i början på 90-talet. Då ledde det till att Sverige gick in i en ekonomisk depression med kraftigt fallande BNP, även då en markant avvikande utveckling jämfört med andra europeiska länder.

Nedgången i bostadsbyggandet motsvarade då ett direkt bortfall av BNP med cirka tre procentenheter och med spridningseffekter till andra branscher som var mycket större" än någon hade kunnat förutspå. Bortfallet i privat konsumtion när amorteringarna ökade slog även hårt mot sysselsättningen i flera branscher och orsakade en dipp som det tog år att hämta sig ifrån.

”Dagens situation är hisnande likartad, på en bostadsmarknad som redan före krisen tampades med eftersatt bostadsproduktion sett till efterfrågan. Varje ny konjunkturprognos innebär en revidering nedåt och varje utfästelse från Riksbanken en dämpning, samtidigt som arbetslösheten tilltar i allt snabbare takt. Det är nog så viktiga anledningar till att regeringen omedelbart bör agera för att komma till rätta med problemen – både på kort och lång sikt.”

Men de bostadssociala effekterna är en annan minst lika viktig anledning menar David Johnsson och Gustaf Edgren och lyfter aspekter som integration, växande kriminalitet och trygghet.

Läs hela debattinlägget