NYHET - BOSTADSPOLITIK & KONJUNKTUR

Fortsatt tufft för bygg- och bostadsbranschen – men trenden kommer vända

I oktober steg arbetslösheten för femte månaden i rad. Högst är varseltalen inom byggverksamhet- och tillverkningsindustrin. Trots dystra siffror tror Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan, att trenden kommer att vända. Om det berättar han i ett inslag i söndagens Agenda.

20 november 2023
Fiskarhedenvillan
Foto: SVT

Med lågkonjunktur kommer fler varsel – så lät det i gårdagens Agenda när finansminister Elisabeth Svantesson (M) gästade studion. Tuffa tider märks i bostads- och byggbranschen och ett företag som har varslat om uppsägning tre gånger är TMF:s medlemsföretag Fiskarhedenvillan i Borlänge där nästan hälften av personalstyrkan har fått lämna. 

– Att säga upp sina vänner och kollegor är fruktansvärt. Det är det värsta jag har behövt göra i min yrkeskarriär. Det enda vi vet är att konjunkturen kommer att vända igen, det vet vi helt säkert. Men då vet vi också att det kommer vara svårt att rekrytera igen, sade Gunnar Jönsson i Agenda-reportaget.  

Enligt Arbetsförmedlingen kommer arbetslösheten att öka i takt med att lågkonjunkturen förvärras. Gunnar Jönsson, och många andra hus- och byggföretag, hoppas nu kunna behålla den personal som är kvar. 

– Det viktigaste jag kan göra för byggbranschen är att hålla inflationen nere. Jag känner mycket för Gunnar här i reportaget. Men får vi ner inflationen kommer det att vända och kalkylen går ihop. Men skulle konjunkturen bli djupare kommer vi att göra fler satsningar, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i programmet. 

Se hela inslaget i Agenda