NYHET - FORSKNING OCH INNOVATION, BYGGANDE & ENERGI

”Den största utmaningen vi står inför är omställningen till ett mer hållbart byggande”

Den 2 april tillträder Olof Mundt Petersen som ny chef för teknisk utveckling på Trä- och Möbelföretagen (TMF). Han kommer närmast från en befattning som konsult på företaget Polygon där han arbetat med fuktsäkerhetsprojektering samt utredningar av fukt- och inomhusmiljörelaterade skador. Olof har specifik kompetens inom energi- och resurseffektivt byggande samt fuktsäkerhet i trähus.

24 januari 2024
Olof Mundt-Petersen
Olof Mundt-Petersen, tillträdande chef för teknisk utveckling på TMF. Foto: Pressbild

Berätta lite mer om din bakgrund och vilken kompetens du tar med dig in i det nya jobbet.

- Jag är civilingenjör i väg- och vatten samt teknisk doktor i byggnadsfysik. Efter civilingenjörsexamen jobbade jag ute i produktion drygt två år innan jag gick tillbaka till skolbänken för att doktorera. Min forskning handlar om fukt- och energi i högisolerade och/eller prefabricerade trähus samt fukt- och inomhusmiljörelaterade skador.

- Jag har en förhållandevis bred kompetens inom husbyggnadsteknik och är specialiserad på fuktsäkerhet i trähus samt energi- och resurseffektivt byggande. Jag har även praktisk erfarenhet av produktion både i fabrik samt on-site och har varit med och byggt ett 10-tal olika hus - allt från flerbostadshus i betong och trä till prefabricerade villor.   

Vilken bedömer du är den viktigaste frågan inom teknisk utveckling för trä- och möbelindustrin de kommande åren?

- Den största utmaningen vi står inför är omställningen till ett mer hållbart och cirkulärt byggande. Här finns en spännande utmaning i att få flera olika aspekter att samspela, som till exempel energi, livslängd, kemikalier och emissioner, inomhusmiljö samt skador, spill och avfallshantering.

- Detta är också något av det jag ser fram emot mest med jobbet på TMF – att få vara en del av den stora omställning mot mer hållbart byggande som branschen står inför.  

Och - vem är Olof Mundt-Petersen om du utvecklar lite mer?

- Jag är 45 år och bor på Rådmansö utanför Norrtälje tillsammans med min fru och två pojkar. Sedan barnsben har jag haft ett stort teknikintresse och en passion för att bygga saker. Utöver bl.a. två båtar och diverse bryggor har jag både projekterat och byggt huset som familjen nu bor i. I unga år spelade jag mycket basket, men nu spenderas fritiden med andra former av fysik aktivitet eller i skärgården.

Parallellt med tillträdandet av Olof Mundt Petersen går Anders Rosenkilde, tidigare chef för teknisk utveckling på TMF, över till en roll som Senior Advisor.