NYHET

TMF möter kommisionen i Bryssel

I dagarna träffas TMF med branschorganisationen EFIC och EU-kommissionen. - Syftet är att etablera kontakt och visa att vi är redo att bistå i kommande lagstiftningsarbete, säger TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar som är en av EFIC:s representanter på plats i Bryssel.

14 mars 2024
The Green-Deal - europeisk illustration
Foto: TMF

Den europeiska branschorganisationen EFIC (European Furniture Industry Confederation) samlar runt 120 000 europeiska företag som tillsammans producerar nästan en fjärdedel av världens möbler. I takt med att EU tar fram direktiv som specifikt kommer påverka möbelbranschen krävs det att branschen får insyn och möjlighet att ge input. På fredagen är man inbjudna för att träffa delar av EU-kommissionen för att presentera EFIC och det arbete man gör, samtidigt ges möjlighet att ställa frågor till kommissionen.

Det är DG ENVI, EU-kommisionens utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet som har bjudit in för mötet och man har identifierat möbelindustrin som en prioriterad produktgrupp som kommer att ingå i en första omgång av ESPR-lagstiftningen. Den kan du kan läsa mer om här.

Fakta om ESPR

EU-kommissionen vill dra tillbaka dagens ekodesigndirektiv, som funnits under lång tid, och ersätta det med en förordning. Det tidigare direktivet berörde energirelaterade produkter som t.ex kylskåp, värmepumpar eller tvättmaskiner.

Skillnaden mellan en förordning och ett direktiv är att förordning ska implanteras rakt av som nationell lagstiftning i alla medlemsstater medan för ett direktiv så har medlemsstaterna viss frihetsgrad att anpassa lagstiftningen, så en förordning innebär större harmonisering mellan olika medlemsstater vilket TMF i grunden är positivt inställda.

ESPR-lagstiftningen utgör en övergripande lagstiftning där mer produktspecifika krav ska tas fram i kompletterande lagstiftningsakter och mejslas fram i särskilda Ecodesignforum – en slags expertgrupper. Dessa forum ska bestå av flera olika intressenter som NGO:er, miljöorganisationer, konsumentorganisationer, industri, näringsliv och representanter från medlemsstater.

- Vi åker ner för att representera EU:s samlade möbelindustri. Vi har en god relation till kommissionen och ser fram emot att få vara med i den Ecodesigngrupp av experter från bland annat branschorganisationer som kommer finnas med och arbeta fram de produktspecifika krav som påverkar branschen, säger Robin Ljungar.

I och med att EU genom den nya ESPR-lagstiftningen går från direktiv till en förordning som måste införas i varje medlemsland är detta en process EFIC vill vara så involverad i som möjligt. Varje produktspecifik kravbild kommer framställas i expertgrupper och kommer få stor påverkan på den europeiska möbelmarknaden.

- Vi vill påbörja en diskussion om hur man kategoriserar inom möbelindustrin med budskapet att det är en komplex produktgrupp. Det blev svårt att ha horisontella regler som påverkar allt från exempelvis kontorsstolar, sängar och köksinredningar. Vi behöver ha tydliga definitioner av vad som är en möbel och vad som är annat. Så vi tar med ett frågebatteri som vi vill ställa för att räta ut frågetecken. Där står vi redo att hjälpa till med branschhatten på för att se vad som är bäst för industrin, säger Robin Ljungar.