NYHET

Genomslag för TMF:s påverkan i EU-förordning

Som en del av EU:s gröna giv har EU-kommissionen tagit initiativ till den nya ESPR-förordningen som ersätter det gamla Ekodesigndirektivet. Nu har TMF, tillsammans med den europeiska möbelorganisationen EFIC fått igenom ett särskilt fokus på förnybara råvaror.

28 februari 2024
EU-och-dess-instanser - 1600x900
Foto: TMF

En förordning innebär att lagstiftningen ska införas rakt av i alla medlemsstater, vilket stärker harmoniseringen inom EU. Med tanke på svensk möbelindustris stora fokus på export, där nästan 80 procent av produktionen går till utlandet, är det viktigt att svensk möbelindustri konkurrerar på lika villkor på den gemensamma marknaden. Därför ser Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef, det som positivt att kraven på den europeiska möbelindustrin utformas på ett sådant sätt att TMF:s medlemsföretag inte missgynnas. När EU-kommissionen presenterade det ursprungliga lagförslaget ESPR, Ecodesign for Sustainable Products Regulation, för snart två år sedan stod inte ordet ”renewable” med. Detta påtalades under remisstiden, och när den sista slutförhandlade versionen presenterades fanns det alltså med ett särskilt fokus på förnybara material.

- Det är väldigt relevant och angeläget för träbranschen. Vi måste bort från de ändliga råvarorna och använda förnybara råvaror och där är ju trä ett av få material som verkligen är förnyelsebart, säger Robin Ljungar.

Robin Ljungar
Det är väldigt relevant och angeläget för träbranschen. Vi måste bort från de ändliga råvarorna och använda förnybara råvaror och där är ju trä ett av få material som verkligen är förnyelsebart, säger Robin Ljungar

ESPR-lagstigningen är en övergripande lagstiftning som kommer att få stor inverkan på alla produkter som sälj på den inre marknaden oavsett som de produceras inom, eller importeras till, EU. Syftet är att göra hållbara produkter till norm på EU:s inre marknad och att minska produkternas miljöpåverkan under hela livslängden. I den sista versionen av ESPR namnges elva produktgrupper, där möbler är en av dessa som kommer få höga krav på sig i en första omgång av lagstiftningsarbetet. Produktspecifika krav ska tas fram inom särskilda expertgrupper, Ecodseignforum, där bland annat branchorganisationener kommer ingå, såsom EFIC (European Furniture Industry Confederation) där TMF ingår.

- Under framtagandet av ESPR-förordningen har TMF via både EFIC och Svenskt Näringsliv framfört industrin synpunkter på lagförslaget och det är så vi haft möjlighet att påpeka vikten av ett fokus på förnybart. Det har vi jobbat in och det är verkligen tillfredsställande att lagstiftaren tagit med detta nu. Nu stundar kommande arbete med produktspecifika krav där TMF via EFIC kommer vi att sitta med i framtida Ecodesignforum för möbel.  Vi kommer såklart att göra allt för påverka regelverket så det blir relevant och ändamålsenligt för våra medlemsföretag, avslutar Robin Ljungar.