NYHET

Hälsosamma organisationer i fokus på partsgemensamt initiativ

Tillsammans med Grafiska Företagen och fackförbundet Ledarna höll TMF under förra veckan en utbildning för chefer. Initiativet kom till som följd av avtalsrörelsen och fokuserade hur man bygger organisationer som främjar chefers långsiktiga hållbarhet.

22 april 2024
Foto: TMF

Arbetet kring ledarstöd har funnits med och yrkats på i flera avtalsrörelser och som följd av detta har samarbetet mellan förhandlingsparterna TMF, Grafiska Företagen samt den fackliga motparten Ledarna gått under namnet ”Hållbara Chefer”. Fokus har legat på att stötta Ledarnas medlemsgrupper i företagen och bjuda in dessa för att stärka förutsättningarna för hälsosamma organisationer.

- Att vara en hållbar chef i sammanhanget syftar till att man ska kunna hantera en ofta hög arbetsbelastning, ta svåra samtal och få produktion att fungera i svåra tider. Det är en stor press på dessa personer som i sina chefsroller också får ansvara för att stötta sina kollegor, säger TMF:s förhandlare Christina Villa.

Det är ofta våra medlemsföretag förlängda armar i företagen, HR-chefer och Produktionschefer och andra som har en central roll i verksamheterna. Så det finns ett gemensamt intresse att dessa ska orka med.

Resultatet blev en heldag i Jönköping, där Dan Hasson, docent och forskare föreläste kring dessa frågor och lotsade cirka 35 deltagare genom dagen. Det gavs praktiska tips med fokus på att bygga organisationer som kan klassas som hälsosamma.

- Fokus låg på hur man ska arbeta för att skapa hållbara och hanterbara förutsättningar inom organistation, på så sätt får våra medlemsföretag chefer med rätt möjligheter att klara av ett påfrestande arbete, säger Christina Villa.