NYHET - PRODUKTION

TMF-prognos uppmärksammas i riksmedier

Det fortsatt mycket tuffa läget i byggbranschen engagerar. TMF skruvade i mars månad upp sin prognos för påbörjade småhus till 4500. Nu uppmärksammas detta återigen i riksmedier.

23 april 2024
Trähus, konstruktion, bygg
Foto: Mostphoto

TMF:s uppskruvade prognos, från 4000 till 4500 påbörjade småhus under året, kan utläsas som en markering att vi nått en botten på den långa byggkris som präglat inte bara småhusföretagen utan även andra av TMF.s medlemsföretag i närliggande branscher. Men det är för tidigt att ropa hej menar Gustaf Edgren, TMF:s bostadspolitiska expert som intervjuas av TT.

TMF:s Gustaf Edgren om betänkandet till utredningen ”Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden”
Vi kan se en trend från i höstas där minskningen har avstannat och till och med visat intentioner på att det vänder. Men det är viktigt att poängtera att det är fortsatt kris i småhusbranschen, säger Gustaf Edgren.

Det är många faktorer som måste tas i beaktning när man gör en prognos – konjunkturläge med räntebesked som den tydligaste av indikatorer och det stökiga omvärldsläget är bara några av de signaler som får människor att fundera ett extra varv innan de gör sitt livs affär.

- Bostadsbehovet har ju aldrig försvunnit. Men vi uppfattar att köpare kommit till en acceptans att huset man köper i dag är dyrare än det du tittade på för två år sedan, säger Gustaf Edgren till TT i en intervju som bland annat snappats upp av Omni.se.