NYHET - PRODUKTION

TMF:s tekniske chef tar plats i brandstyrelse

Det byggs allt mer i trä konstaterade stiftelsen Brandforsk som samlar in pengar till initiativ för att brandsäkra samhället. Därför har man nu rekryterat TMF:s chef för teknisk utveckling Anders Rosenkilde till styrelsen. - Fler ögon vänds mot biobaserade byggmaterial så för träbranschen är det viktigt att finnas med i dessa sammanhang, säger Anders Rosenkilde.

28 februari 2024
Anders Rosenkilde
Foto: Juliana Fälldin

Brandfrågan är en strategiskt viktig fråga för trä och träbyggande, särskilt när man bygger högt. I takt med att det byggs allt fler större trähus har ögon också riktats mot både de risker och möjligheter som medförs när man bygger i trä. Utvecklingen går framåt och idag konstrueras trästommar så de blir lika brandsäkra som vilken annan stomkonstruktion som helst. Under de senaste åren har det funnits en dialog med försäkringsbolag för att kartlägga utmaningar och effekter.

- Det har funnits frågor om hur man ska kunna åtgärda trähus som brunnit, och eftersom det är en byggteknik som saknat kartläggning har man undrat hur man ska hantera sanering och renovering. Sedan 2013 fram till i dag har det varit en handfull bränder säger Anders Rosenkilde som tycker det är viktigt att man vidareutvecklar den forskning som redan finns för att brandsäkra trähus.  

TMF varit inblandade i flera forskningsprojekt kring själva brandfrågan och Anders Rosenkilde ser fram emot att bidra med sina erfarenheter inom träindustrin i Brandforsk styrelse.  

Han slår fast att trähus, även av modell större, uppfyller dagens regelverk vad gäller säkerhetsfrågor och brandfrågor. Den stora stötestenen har kretsat kring egendomsskydd, det vill säga restvärdet eller reparationskostnaderna efter brand. Det finns många fördelar av att bygga i trä, även ur en brandsynvikel.

- Det är hyfsat enkelt att beräkna hur länge ett trähus står när det brinner. Trä har egenskapen att det bildas ett kolskikt när som delvis isolerar vidare brand och man vet väldigt noga hur fort denna förkolning sker inåt i materialet, även när det utsätts för höga temperaturer. Någonstans kring 0,7 millimeter per minut. 

Detta innebär att även om ytan på en träpelare är uppemot 1000 grader, så kommer inte pelaren förkolnas snabbare än cirka 0,7 millimeter i minuten, vilket i sin tur leder till att det är lättare att med säkerhet beräkna hur lång tid ett trähus som brinner håller sig stående. Om man dessutom kan släcka branden i tid så kommer trät stå kvar.

- Det är detta vi jobbar med och det blir intressant att arbeta vidare med detta och koppla det till Brandforsk nu när det byggs mer i trä. Om vi nu ser ett större fokus på biobaserade material så måste vi öka satsningen på forskningen kring det.

Brandforsk är en stiftelse som samlar in pengar från myndigheter, företag och andra källor som går in med bidrag. Därefter delas de vidare till olika projekt.