NYHET - HÅLLBARHET, PRODUKTION, TRÄDGÅRDSSTADEN & BOSTADSPOLITIK

Trädgårdsstadens fördelar i nysläppt bok om biologisk mångfald

Den 22 maj – på internationella biologiska mångfaldens dag – lanserade Svenskt Näringsliv, i samband med ett seminarium, sin bok om hur näringslivet kan bidra till mångfalden. Under seminariet deltog klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. TMF bidrar till boken med avsnittet om trädgårdsstaden och de många fördelarna att bygga mer varierat.

22 maj 2023
Trädgårdsstad - illustration Svensk Näringslivs-bok
Foto: Svenskt Näringsliv

- Den moderna trädgårdsstaden, med blandad småhusbebyggelse och stort inslag av trädgårdar, ger ökade ekosystemtjänster, lägre klimatavtryck och förbättrad biologisk mångfald än den stadsbebyggelse som dominerat nyproduktionen de senaste åren, utvecklar Robin Ljungar, TMF:s hållbarhetschef. Den är också socialt och ekonomiskt den mest hållbara stadsmiljön.

Studier har gjorts av värdet för ekosystemtjänsterna luftrening, reglering av buller, rening och reglering av vatten, matförsörjning, social interaktion, mentalt välbefinnande och fysisk hälsa.
En summering av resultaten visar också att värdet av ekosystemtjänsterna i trädgårdsstaden är mer än 40 procent högre för hela stadsdelen och mer än dubbelt så höga per capita jämfört med den täta, kompakta stadsdelen. 

Boken ”Näringslivets roll i att stärka biologisk mångfald” utgör startskottet för ett nytt initiativ att lyfta näringslivets viktiga roll att värna och utveckla den biologiska mångfalden. Svenskt Näringsliv uppmärksammar att arbetet, jämte klimatet, är ett prioriterat område där svenska företag kan, och bör, ta en ledande position både nationellt och internationellt – via t.ex idéer, affärsmodeller och teknik. Mer än 50 procent av världens sammanlagda BNP är beroende av naturen och World Economic Forum bedömer förlusten av biologisk mångfald och ekosystemkollapser att vara en av de snabbast växande globala riskerna under det kommande decenniet.

Under seminariet underströk klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari den viktiga roll politiken har att skapa tydliga spelregler för näringsliv och samhälle med klar ansvarsfördelning. Dessutom diskuterades behovet av ökad kunskap kring biologisk mångfald och hur beroende samhället är av ekosystemtjänster.

Robin Ljungar utvecklar:

- Företagen måste engagera sig brett i frågan om biologisk mångfald – det är inte bara något för den som är hållbarhetsansvarig utan en fråga för hela bolaget med ledning. Precis som att näringslivet drivit klimatfrågan under längre tid så måste man även ta sig an den biologiska mångfalden. Klimatet och biologisk mångfald hänger ihop där ett varmare klimat kan utgöra en fara för mångfalden. Samtidigt kan en rik och mångfacetterad flora och fauna uppvisa motståndskraft mot ett klimat i förändring.

Se seminariet i efterhand

Ladda ner och läs boken