NYHET - HÅLLBARHET, PRODUKTION & INSPIRATION

"Att kunna nå kunden på ett effektivt sätt - det är tankar jag tar med mig"

Modularisering och hur produkter genom modulär design kan förbättras ur ett cirkulärt perspektiv. Det var huvudtemat när TMF:s medlemsföretag bjöds in till 2023 års upplaga av Produktionsdagen på Träcentrum i Nässjö. "Att kunna nå kunden och samtidigt göra det på ett effektivt sätt. Det är tankar som jag kommer att ta med mig från den här dagen", säger David Norrman, teknisk chef på Eksjöhus.

28 november 2023
David Norrman - teknisk chef på Eksjöhus.
David Norrman - teknisk chef på Eksjöhus. Foto: Anna Hållams

Produktionsdagen hålls årligen av TMF där medlemsföretagen bjuds in till föreläsningar och workshops med syfte att inspirera och ge kunskap kring hur de kan utvecklas och bli effektivare inom ett givet område. I år var fokus på modularisering där inbjudna föreläsarna Karl-Johan Linghede, vd på Modular management, och Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete vid Linköpings universitet, gick igenom de grundläggande principerna kring modulära produktsystem samt hur modulär design kan användas för att skapa mer cirkulära och hållbara produkter.

Martina Hallgren, projektledare inom Bransch & näringspolitik på TMF, var mycket nöjd med dagen.

– Flera medlemmar uttryckte stor uppskattning för de kompetenta och inspirerande talarna, vilket förstås är väldigt roligt. Vi hoppas och tror också att de fick med sig matnyttiga insikter som leder dem framåt att bli både cirkulära och modulära, säger hon.

Så - vad är då modularisering?

– Det handlar om att kunna tillmötesgå marknadens diversifierade krav på det mest möjliga resurseffektiva sättet. Om du är duktigt på att förstå hur unika kundönskemål kan struktureras, förenklas och effektivt hanteras i enskilda byggstenar av din produkt då skapar du fördelar och förutsättningar att kunna vara resurseffektiv i hela kedjan: från att utveckla din produkt till att serva den hos din kund, sa öppningstalaren Karl-Johan Linghede, som har mer än 25 års erfarenhet av att skapa och operationalisera modulära produktsystem. 

Eftersom modularitet är resurseffektivt går det också hand i hand med ekologisk hållbarhet.

– Allt går ut på att skapa mer värde med mindre resurser och med ett modulärt tänk är det också enkelt att återta dem och uppdatera eller reparera dem så att du förlänga livslängden på dina produkter. Om du kan sprida ut den miljöpåverkan en produkt har i tillverkningsfasen över längre tid med en längre användningsfas sprider du också ut dess avtryck, säger Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete, som talade om modulär cirkularitet under eftermiddagen.

Ett av medlemsföretagen som var på plats för att lyssna till de båda föreläsarna och deltog i den efterföljande workshopen var Eksjöhus, representerade av tekniska chefen David Norrman.

– Det viktigaste jag tar med mig från Produktionsdagen är inspiration. Att kunna nå kunden och samtidigt göra det på ett effektivt och attraktivt sätt. Det är tankar som jag kommer att ta med mig in i mitt arbete.

Röster från Produktionsdagen 2023

- David Norrman, teknisk chef Eksjöhus, och Ann-Kathrin Espelin, hållbarhetsstrateg Modexa