DEBATT - KOMPETENSFÖRSÖRJNING & NÄRINGSPOLITIK

"Regelverk för arbetskraftsinvandring hotar industrin"

Regeringens förslag att införa en inkomstgräns i nivå med medianlönen för medarbetare utanför EU är ett direkt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och kommer ha negativ inverkan på industrins internationella konkurrenskraft. Det är hög tid att dra i nödbromsen innan det för sent. Det skriver TMF:s David Johnsson och Henrik Smedmark i en debattartikel i Sörmlands Nyheter, NWT och Länstidningen Östersund.

3 juli 2023
Arbetskraftsinvandring debatt
Foto: NWT, LT Östersund

Senast den 31 januari 2024 ska den utredning som regeringen tillsatt lämna förslag om skärpta villkor för arbetskraftsinvandring för medarbetare som rekryteras från länder utanför EU. Bakgrunden är en infekterad debatt om arbetskraftsinvandring där nya lönegolv ska införas som redskap för att motverka missbruk. Förslaget är förenat med betydande risker och i ett försök att forcera fram ett nytt regelverk missar politikerna en helt avgörande kategori – mellankvalificerade yrkesutbildade. Här återfinns yrkeskategorier som maskinoperatörer, mekaniker, maskinsnickare och processoperatörer.

Företag i branscher som är vitala för svensk välfärd står således inför allvarliga rekryteringsproblem. Det tuffa konjunkturläget med kännbara återverkningar främst bland småhustillverkarna löser inte problemen med kompetensförsörjningen, som är avgörande för att företagen inte ska tappa konkurrenskraft. Arbetskraftsinvandring har för åtskilliga företag inom trä- och möbelsektorn varit en etablerad och framgångsrik väg att gå för att klara rekryteringspusslet. Nu kan alltså denna livlina kapas av.

I utredningsdirektiven öppnar regeringen visserligen för undantag och det talas om en myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning. Men att lämna över ansvaret till en extern aktör är inte bara ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen, utan mycket tyder på att det kommer ge ett ytterst osäkert utfall. Företagen som är verksamma i branschen är själva bäst på att kartlägga vilka medarbetare som behövs. En extern aktör har inte den förmågan.

TMF uppmanar regeringen att tänka om och hantera problemet där skillnaden blir som störst – genom att bygga ut yrkesutbildningarna, förbättra drivkrafterna i matchningssystemet och korta Migrationsverkets handläggningstider. Bara så kan kompetensförsörjningen av nyckelpersoner säkerställas.

Läs hela debattartikeln i Sörmlands Nyheter

Läs hela debattartikeln i NWT

Läs hela artikeln i Länstidningen Östersund

Läs också:

”TMF om arbetskraftsinvandringsförslag: ”Ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen”