NYHET - NÄRINGSPOLITIK

TMF träffar regeringen

Parterna inom byggindustrin - TMF, Byggföretagen, GS-facket och Byggnads - träffar under torsdagen bostadsministern med anledning av det tuffa läget i byggbranschen. Under mötet kommer ett antal förslag presenteras för att stimulera svenskt byggande och undvika att byggbranschens läge sprider sig och drabbar den svenska ekonomin ytterligare.

7 mars 2024
Cecilia Ask Engström
Foto: Juliana Fälldin

För TMF deltar Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef.

- De långsiktiga negativa konsekvenserna är överhängande för både bostadsförsörjningen och arbetsmarknaden och det behövs insatser för att situationen inte ska förvärras på både kort och lång sikt, säger Cecilia Ask Engström.

I samband med den kraftiga inbromsningen i småhusbranschen hösten 2022 varslades många anställda på TMF:s medlemsföretag. Varselvågen har därefter fortsatt och drabbar nu även branschens underleverantörer. Det minskade byggandet slår hårt mot resten av det svenska samhället. Enligt en rapport från Stockholms handelskammare kan det innebära ökade? kostnader på upp till 1000 miljarder kronor fram till år 2030.

Byggsektorn står för elva procent av Sveriges BNP men bostadsbyggandet har i princip helt stannat av som en konsekvens av rådande konjunktur. Enligt Byggföretagens senaste prognos väntas 23 600 bostäder påbörjas under 2024. Detta kan jämföras med 60 000 under 2021.

Regeringen har vid tidigare tillfällen sagt sig vara beredda att vidta åtgärden om byggkrisen skulle förvärras och parterna träffade ministern i juni förra året för rundabordssamtal. Nu gör parterna återigen gemensam sak.

- Jag hoppas på ett bra möte där vi på TMF får möjlighet att framföra våra synpunkter om hur verkligheten ser ut för våra medlemsföretag och att vi får genomslag för de förslag vi presenterar för ett ökat småhusbyggande framöver, säger Cecilia Ask Engström.