NYHET - NÄRINGSPOLITIK & EKONOMI

TMF välkomnar nytt räntebesked: ”Glädjande nyhet att prognosen ser ut att vända uppåt”

Torsdagens räntebesked, med oförändrad styrränta, är positiva nyheter för svensk industri i allmänhet – och TMF:s hårt drabbade medlemsföretag i synnerhet. Någon omedelbar konsumtionsfest är inte att vänta för svenska hushåll, men framtidsutsikterna har förbättrats i takt med att inflationstrycket avtagit och räntechocken klingat av. Nu spår prognosmakarna en ökad tillväxt nästa år, vilket är ett positivt besked för svensk trä- och möbelindustri.

23 november 2023
Politik för ett ökat småhusbyggande
Foto: TMF

Efter att ha höjt styrräntan åtta gånger i rad sedan i våras kom under torsdagen ett trendbrott när Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent.

- Inflationen är fortsatt för hög och det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Men inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt, skriver man i ett pressmeddelande.

Svensk ekonomi har uppvisat en överraskande motståndskraft det senaste året, och enligt en ny prognos från Industriekonomerna kommer både svensk ekonomi och produktionen inom industrin att vända uppåt 2024. Även inflationen förväntas avta, vilket ökar sannolikheten för gradvis sänkta räntor.

- Det är en glädjande nyhet att Industriekonomernas prognos ser ut att peka uppåt och att Riksbanken lämnar räntan oförändrad.  Förhoppningsvis leder det till att vi kan se en uppåtvändande trend under nästa år, om än från väldigt låga nivåer. Det osäkra ränteläget och den höga inflationen har orsakat tvärstopp i bostadsbyggandet, vilket slagit hårt mot våra företag, säger David Johnsson, vd på TMF.

- Osäkerheten inför torsdagens räntebesked har varit större än på länge. Riksbanken har tagit beslut i ett läge där inflationen sjunker och arbetslösheten stiger. Att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad är ett tecken på att vi närmar oss en mer hanterbar situation.

- Företag och hushåll är hårt pressade och en ytterligare räntehöjning hade riskerat att förvärra konjunkturnedgången ytterligare. Det här är vad som behövdes för att företagen ska kunna hämta andan men på sikt behövs sjunkande räntor och en stigande konjunktur, konstaterar David Johnsson.

Och det finns fler ljuspunkter. För tredje månaden i rad visar Byggfaktas Byggstartsindikator att bostadsbyggandet inte längre sjunker. Men stabiliseringen sker på en mycket låg nivå – byggandet har mer än halverats och ligger nu på de nivåer man såg för nio år sedan.