NYHET

TMF annordnade Trähusdagen 2024

Hållbarhet, brandsäkerhet och positivitet trots tufft läge. Trähusdagen 2024 lockade många besökare och årets träbyggare 2024 hyllades av såväl publik som TMF:s tekniske chef.

14 mars 2024
Foto: TMF

Med tanke på rådande läge i branschen togs beslut tidigt att förkorta den 24:e upplagan av Trähusdagarna till en dag. Trots detta hade hela 150 deltagare tagit sig till Elmia för Trähusdagen 2024 som annordnades i samarbete med RISE.

- Det var intressant att se att det kom fler från vissa företag än vanligt. Annars brukar det vara tekniska chefer och någon till men nu kom vissa företag med upp till sju personer så det var roligt, säger Anders Rosenkilde, teknisk chef på TMF.

Han har varit med och anordnat Trähusdagarna under de 15 år han varit på TMF. I samband med årets Trähusdag aviserade han att det blivit dags att trappa ned. Från april kommer i stället Olof Lundh-Petersen in som ny teknisk chef.

- Det är alltid lite lite dubbla känslor att lämna. Vi har testat lite olika saker och så genom året, alltid försökt jobba lite med små förändringar hela tiden. Jag tycker ändå det är bra om det kommer in någon med andra perspektiv och erfarenheter, säger Anders Rosenkilde.

Årets upplaga innehöll ett stort antal föreläsningar med i huvudsak hållbarhet som centralt tema, en fråga som betyder mycket för branschen. Detta inkludera ett antal byggtekniska föreläsningar om hur man ska bygga med fukt, brand och isolering i åtanke. Något annat som stod i centrum under dagen var positivism. En av de första föreläsarna var Andreas Gustafsson, vd på Götenehus. Han pratade om att branschen är mitt uppe i en tuff period, men att man får försöka göra sitt bästa av en tuff situation. Anders Rosenkilde upplevde också att många deltagare tror att botten är nådd.

- Många säger att säljarna har jättemycket att göra nu. Det kanske inte dräller in påskrivna kontrakt, men första steget till att sälja är ju att få offerera och det håller många på med.

Dagen avslutades med ett panelsamtal om trähusbranschens nutid och fram samt cirkularitet. Men dessförinnan delades priset för årets träbyggare ut till Ida Edskär på Lindbäcks Bygg.

- Hon var verkligen värd det. Det är så kul med Ida för hon har kommit in i den här gemenskapen med de andra företagen relativt sent, runt 2022, och fick se vad andra medlemsföretag gör och har därefter klivit in i flera forsknings- och utvecklingsprojekt. Så har hon delat med sig mycket och har även själv arbetat som forskare. Så hon blandar den bakgrunden med egen forskning med rollen som chef för teknisk utveckling på Lindbäcks Bygg uppe i Piteå. Trots detta kommer hon ner och deltar på möten och är med på mycket, så det var väldigt kul och välförtjänt att hon blev årets träbyggare, avslutar Anders Rosenkilde.