NYHET - LAS

TMF:s förhandlingschef om nya LAS: ”Det har varit en utmaning för våra medlemmar”

Utökade undantagsmöjligheter från turordning vid arbetsbrist väcker många frågor – inte minst bland TMF:s medlemsföretag. Drygt ett år har gått sedan de nya regelverken trädde i kraft, och fortfarande står en del fackförbund utanför huvudavtalet. ”Det är bekymmersamt i tider där trähusindustrin har tvingats varsla en hel del personal ”, säger TMF:s förhandlingschef Anna Freij till Lag & Avtal.

29 november 2023
Lag & Avtal
Foto: Lag & Avtal

Möjligheten att kunna göra undantag från turordningen förbättrar möjligheterna att behålla medarbetare med rätt kompetens. Det säger TMF:s förhandlingschef Anna Freij. Men arbetsgivarnas utökade undantagsmöjligheter väcker frågetecken bland fackförbunden. 

Ett LO-förbund som valt att stå utanför huvudavtalet är GS-Facket. Enligt fackets avtalssekreterare Madelene Engman, är det bekymmersamt att man måste välja att ansluta helt, eller inte alls. För ett fackförbund som representerar väsensskilda branscher är det inte så enkelt. 

– Fördelarna med huvudavtalet överväger i vissa branscher, nackdelarna i andra, säger Madelene Engman till Lag & Avtal.

Enligt TMF:s förhandlingschef är det beklagligt att GS-Facket valt att stå utanför huvudavtalet. Särskilt i tider då trähusindustrin har tvingats varsla en hel del personal. 

– Det har varit en utmaning för våra medlemmar med två parallella system. Vissa tolkningsfrågor har uppstått under förhandlingarna, särskilt kring antalet undantag man får göra från turordningen, säger Anna Freij. 

Trots att det har funnits olika uppfattningar kring tolkningar, ger Madelene Engmang och Anna Freij en samstämmig bild av att man rett ut frågetecken utan formella tvisteförhandlingar. 

– Företagen har kommit i mål med sina arbetsbristuppsägningar på ett konstruktivt sätt, säger Anna Freij till Lag & Avtal. 

Läs hela artikeln i Lag & Avtal.

Läs också:
LAS & Omställning - en reformerad arbetsrätt - TMF
Undantag från turordningen - TMF