NYHET - OFFENTLIG UPPHANDLING

”Bättre dialog och förankring med möbelbranschen”

Den 16 juni bjöd Adda inköpscentral in möbelbranschen till ett digitalt informationsmöte för att presentera deras reviderade upphandlingsprocess för möbler. Denna uppdatering innebär betydande förbättringar genom tydligare, enklare och mer effektiva processer. ”Med det nya förslaget skapar man förutsättningar för bättre upphandlingar av möbler”, säger Cecilia Ask Engström, chef för Bransch och näringspolitik på TMF, Trä- och Möbelföretagen.

19 juni 2023
EFG Stol-soffa
Foto: EFG

För möbelbranschen är bättre offentlig upphandling av möbler en högt prioriterad fråga. TMF har, tillsammans med branschen, drivit påverkansarbete och ett betydande framsteg har varit möjligheten att påverka utformningen av Lagen om offentlig upphandling (LOU).

Flera möbelföretag stod inför stora utmaningar på grund av de nya krav som presenterades i Addas tidigare underlag, och som inte hade förankring i branschen. Dessa krav, i kombination med en generell otydlighet, gjorde det svårt att få en överblick över upphandlingarna vilket resulterade i en mängd frågor. TMF har genom en nära och kontinuerlig dialog med Adda Inköpscentral lyft fram företagens synpunkter och utmaningar, som nu lett till att Adda har reviderat upphandlingsprocessen för möbler. 

- Vi är väldigt glada att Addas och TMF:s dialog nu har gett resultat. Detta är av stor betydelse för våra medlemsföretag eftersom den nya upphandlingsprocessen ger tid för att säkerställa att korrekta krav och nivåer fastställs vid upphandlingarna. Den nya tidsplanen möjliggör dialog och ger branschen möjlighet att i god tid anpassa sig till eventuella nya krav och förändringar, säger Cecilia Ask Engström.

Den reviderade upphandlingsprocessen främjar transparens och effektivitet i högre utsträckning än tidigare. Genom tydliga och enhetliga riktlinjer kommer möbelföretag bättre förstå kraven och därmed kunna förbereda sig inför kommande upphandlingar. Detta minskar i sin tur osäkerheten och underlättar för företagen att erbjuda högkvalitativa, hållbara och innovativa möbler till offentliga miljöer.

- Med den ökade transparensen och de förbättrade processerna skapas förutsättningar för en mer förutsägbar och konkurrenskraftig marknad för offentliga upphandlingar. Detta kommer inte bara att gynna våra medlemsföretag och deras intressen, utan bidrar också till att offentliga sektorer kan göra välgrundade beslut vid val av möbler, säger Cecilia Ask Engström.

 

Den reviderade upphandlingsprocessen för möbler innebär:
  • Bättre dialog och förankring med branschen under förarbetet inför upphandlingsprocessen
  • Tidsperioden för förarbetet förlängs
  • Upplägg som möjliggör individuell dialog mellan Adda och intresserade företag
    Enklare och mer effektivt anbuds- och avtalsarbete.