Pressmeddelande

Årlig statistikrapport från Trä- och Möbelföretagen (TMF): Trendbrott för svensk möbelexport – nu krävs riktade exportsatsningar

Drygt 70 procent av svensk möbelproduktion exporteras till andra länder men nu saktar den svenska framgångssagan in till följd av konjunktur och omvärldsläge. Det visar branschorganisationen TMF:s årliga rapport som presenteras i samband med Stockholm Furniture Fair.

5 februari 2024
Årlig statistikrapport från Trä- och Möbelföretagen (TMF): Trendbrott för svensk möbelexport – nu krävs riktade exportsatsningar
Den svenska möbelexporten uppgick till 22 miljarder under 2023, vilket är en minskning med en dryg procent jämfört med 2022.


- När folk och företag får allt mindre i plånboken är det naturligt att inredning inte prioriteras. Men svensk möbelindustri har länge skördat internationella framgångar så vill man undvika hack i kurvan är det viktigt att regeringen breddar exportsatsningar till fler branscher, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Under föregående år fortsatte branschen att växa trots stora politiska spänningar, ekonomiska påfrestningar och ett minskat konsumtionsutrymme, men nu bromsar alltså ökningen in. Den svenska möbelexporten uppgick till 22 miljarder under 2023, vilket är en minskning med en dryg procent jämfört med 2022.

- Länge gynnade den svaga svenska kronan exporterande företag men nu ser vi att allt fler drar i svångremmen, även inredning av offentlig miljö. Men internationellt är svensk möbelindustri av tradition en cirkulär föregångare och det är naturligtvis något som måste stärkas även i tuffare tider för att inte tappa konkurrenskraft, fortsätter Cecilia Ask Engström.

I december lanserade regeringen en ny handelsstrategi där effektivare stöd till små och medelstora företag (SME) omnämns. Vad det betyder i praktiken är fortfarande oklart.

- Många av våra medlemsföretag är små eller medelstora företag som ofta är föregångare på hållbarhetområdet. Det är därför viktigt att regeringen går från ord till handling för att underlätta för företagen där affärsmöjligheterna är som störst. TMF har de senaste tre åren jobbat med exportrelaterade insatser för möbelindustrin, och vi kommer inom kort lansera en handbok med de krav och regler som gäller vid export till USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, säger Linda Löf, projektledare Bransch & näringspolitik för möbler på TMF och exportansvarig.

Sverige är Europas tionde största exportör av möbler, och på plats 17 i världen. Men för små och medelstora företag är exportsatsningar både kostsamma och riskfyllda. Bland de satsningar TMF förespråkar återfinns avskaffande av handelshinder på den inre marknaden samt handelsavtal som tar höjd för att gynna små och medelstora företag.

Se bifogad årsstatistik (med preliminära siffror) samt läs mer på tmf.se/branschstatistik-mobler.
Årsstatistik (med definitiva siffror) publiceras i mars-2024.

För mer information, kontakta gärna:  

Bilder

Cecilia Ask Engström - bransch- och näringspolitisk chef på TMF.

Cecilia Ask Engström - bransch- och näringspolitisk chef på TMF.

Linda Löf - projektledare Bransch & näringspolitik - möbler på TMF.