Trädgårdsstaden - en hållbar stadsmiljö med småhusbebyggelse

Trädgårdsstäder
Foto: TMF

Trädgårdsstäder ger betydligt lägre klimatavtryck och är bättre för den biologiska mångfalden än den traditionella kompakta stadsbebyggelse som dominerat nyproduktionen de senaste åren. De är också socialt och ekonomiskt mer hållbara. Möjligheterna att tillmötesgå den stora majoritet av hushåll som helst vill bo i småhus är därför goda.

Ett motiv för att i samhällsplaneringen prioritera trånga, höga bostadsområden med små boendeytor har varit en uppfattning att sådana skulle ha fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Nu finns fakta som visar att detta är en missuppfattning.

Trädgårdsstäder kan beskrivas som en kompromiss mellan livet i staden och livet på landet. Småskalig blandad småhusbebyggelse med villor, radhus och låga flerbostadshus av småstadskaraktär där trädgårdar utgör en stor del av området. Områdena kan byggas med tillräcklig täthet så de kan integreras med urbana miljöer, kollektivtrafikförsörjning, fjärrvärme mm. I en ny omfattande studie har trädgårdsstadens hållbarhetsprestanda jämförts med den kompakta stadens.

Trädgårdsstaden lyfts i SNL-rapport

Maj 2023, i samband med ett seminarium, lanserade Svenskt Näringsliv en rapport om hur näringslivet kan bidra till mångfalden. TMF bidrar till rapporten med avsnittet om trädgårdsstaden och de många fördelarna att bygga mer varierat.

 

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.