Miljömärkta textiler: För rent vatten

ecolabel
Foto: TMF

Enligt regeringsuppdraget Textilsmart (37) som drevs av Naturvårdverket, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket, orsakar produktion av ett kilo textil växthusgasutsläpp på mellan 10–40 kilo CO2-ekvivalenter (beroende på energislag och material), vattenåtgång på mellan 5–30 kubikmeter (beroende på fiber och produktionsmetod) och kemikalieåtgång på mellan 1–6,9 kilo kemikalier. Eftersom textiltillverkningen till stor del sker i länder där det redan råder vattenbrist är detta extra problematiskt. Genom att välja textila material som är miljömärkta kan företag aktivt bidra till att minska användning av både kemikalier och vatten.

En av de största och mest namnkunniga märkningarna är EU Ecolabel. Detta är EU:s gemensamma certifiering med EU-kommissionen som huvudman. Textila produkter märkta med EU Ecolabel uppfyller kriterier som garanterar: begränsad användning av hälso- och miljöfarliga ämnen; minskning av vatten- och luftföroreningar och även färgbeständighet mot svett, tvätt, våt och gnidning och ljusexponering. För att få använda märket måste tillverkaren visa att produkterna klarar de krav på miljö, hälsa och funktion som ställs genom olika typer av tester och omfattande dokumentation.

Läs mer om Ecolabel

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.