Mål 3 - God hälsa för alla Elitfönster har lyckats förhindra olyckor med hjälp av Maskinkörkortet

God hälsa och välbefinnande
Foto: TMF

Elitfönster har lyckats förhindra olyckor med hjälp av Maskinkörkortet

"Vi startade vårt arbete med maskinkörkortet under våren 2020 i och med att jag blev godkänd testledare för maskinkörkortet och Elitfönster blev ett registrerat testcenter. Maskinkörkortet var en del av Elitfönsters hälso-, arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Vi startade med de operatörer vars avdelning hade flest farliga maskiner" - Robert Rask, kvalitetstekniker på Elitfönster AB.


Det är ett stort arbete. Vi har 4 stora fabriker som tillverkar fönster, fönsterdörrar och isolerglas i Lenhovda och Vetlanda.Vi har i dagsläget närmare 75 personer som tagit maskinkörkortet, och säkert ett 50 tal som står på kö. De kommer att följas av framtida nyanställda som ska gå samma väg.

Vi har lyckats mycket bra att skapa god hälsa för våra operatörer genom en kombination av bättre säkerhetsuppdaterad maskinpark och maskinkörkortet som gjort sitt för att höja operatörernas säkerhet och hälso-tänk. Alla är med på maskinkörkortsutbildningen, från maskinoperatörerna och avdelningscheferna till fabriksledning.

Till en början fanns det några som tyckte vi tvivlade på deras kunskap. Men för oss var det viktigt att ha med alla på samma tåg. Nu för tiden finns det inget motstånd, utan alla är mycket positiva till arbetet
Jag tror att det kan vara svårt förstå helheten i vilket lyckat arbete vi gör.

Vi upplever att man arbetade mer ovarsamt med maskinerna för 5-10 år sedan.
Efter maskinkörkortsutbildningen så finns en större kunskap och bättre riskmedvetenhet.
Sedan vi startade med maskinkörkortet har vi ingen maskinolycka med någon operatör som tagit körkortet.

Vårt mål är förstås NOLL OLYCKOR! Så vad kan jag säga.....vi är mycket nöjda med resultatet. Vi kan inte säkra oss till 100% att inga olyckor sker i framtiden, men vi har minimerat antalet olyckor och ökat allas trygghet i att gjort småländska Elitfönster till en säkrare arbetsplats.