NYHET

THE YELLOW THREAD - MITAB, SFF 2024: Mitab värnar om hela värdekedjan

På Stockholm Furniture Fair bidrar Mitab med barpallen Montmartre i TMF och mässans gemensamma satsning designbaren The Yellow Thread – designad av Färg & Blanche, med fokus på cirkularitet. Ett ämne som fått allt större betydelse för Mitab.

10 januari 2024
Peter Torstensson - vd, Mitab
Peter Torstensson - vd, Mitab Foto: Mitab

Att säga att Mitab är synonymt med Stockholm Furniture Fair är snarast en underdrift.  Det småländska familjeföretaget har ställt ut på möbelmässan sedan tidigt 1980-tal – strax efter att företaget startade – och nu laddar man för ännu en upplaga.
På Stockholm Furniture Fair bidrar Mitab med barpallen Montmartre i TMF och mässans gemensamma satsning designbaren The Yellow Thread – designad av Färg & Blanche, med fokus på cirkularitet. Ett ämne som fått allt större betydelse för Mitab.
- Vi fokuserar på hela värdekedjan och siktar på att ha bästa möjliga kontroll på alla delar, säger vd Peter Torstensson. 

Med undantag för pandemiuppehållen 2021 och 2022 har Mitab haft mässan som sitt stora event under fyra decennier och 2024 blir inget undantag.
Vid starten 1979 producerade Mitab möbler för hemmiljö.
Nu ligger fokuset på offentlig miljö och man har breddat såväl produktsortiment som målgrupp.

Men betydelsen av Stockholm Furniture Fair är väl så viktig fortfarande enligt vd Peter Torstensson:

- Det innebär den absolut största möjligheten att kommunicera Mitab, vårt varumärke och vårt företag och var vi står jämfört med övriga branschen. Vi lägger rejält med resurser under veckan.

- Mässan är ett väldigt viktigt tillfälle att visa upp nya produkter, att jobba med befintliga kunder och att knyta nya internationella kontakter.

Den senare har blivit en allt viktigare målgrupp för Mitab som nu exporterar 20-25 procent av sin tillverkning och har showrooms i Oslo såväl som Chicago (utöver Tranås).

Ändå är Mitab i mångt och mycket fortfarande det lilla företaget - som ligger lågt med många, stora events eller arrangemang men har februari månads möbelmässa som den givna anhalten.   

- Det är ingen hemlighet att Stockholm Furniture Fair kommer att ha färre utställare 2024, men från Mitabs håll innebär det inte att vi ska snåla utan att göra mässan så bra som möjligt, säger Peter. Vår filosofi är: ”Är den bra behöver den inte vara jättestor”.

"Det är viktigt att uppmärksamma alla typer av genuint hållbarhetsarbete"

Mitab kommer lansera två nya produkter i samband med mässan 2024; en barpall samt en bordsserie.
Och – i TMF/Stockholm Furniure Fairs cirkulära satsning med designbaren The Yellow Thread, som deisgnas av designduon Fredrik Färg & Emma Marga Blanche, bidrar Mitab med barpallen Montmartre, en drygt tio år gammal produkt formgiven av Jonas Wagell.

- Vi tycker att det viktigt att uppmärksamma alla typer av genuint hållbarhetsarbete, säger Peter Torstensson. Att vara en del av TMFs aktiviteter känns också viktigt för Mitab. Vi vill vara med och bidra med det vi kan i alla branschrelaterade event.

Den cirkulära ansatsen har sedan flera år haft en framträdande roll i Mitabs kunderbjudande – inte minst med företagets återbrukskoncept.

- Traditionellt har återbruk handlat om att laga något som har gått sönder eller byta ut en reservdel. På Mitab jobbar vi nu med återbruk på industriell nivå. Vårt återbrukserbjudande börjar redan innan produkten är ny och det vi säljer nytt måste vara enkelt att återbruka. Det är vår inställning, säger Peter Torstensson.

Genom återbruk får produkten nytt liv till en tiondel, eller mindre, av det totala CO2-avtrycket från en ny produkt.

- Vi har med oss några utgångsvärden i de produkter vi tar fram. Så mycket som möjligt ska gå att återbruka, och kan det inte återbrukas ska det kunna återvinnas. Vi arbetar också med separerbara, rena materialslag.

Men Peter Torstensson lyfter samtidigt att begreppet cirkularitet egentligen inte är något nytt för företaget där Mitab numra nyttjar en väl så viktig aspekt - att använda storleken och de lokala förutsättningarna till en av de största fördelarna.

- Cirkularitet har blivit lite av ett poppisord – ett bra poppisord. Egentligen har vi alltid jobbat med hållbarhet i vår fabrik, även om det hette annat på min pappas tid och vi hade mindre kunskap om det.

- Och - vi föll aldrig för lockelsen att lägga ut produktion hos andra och i andra länder. Vi vill ha koll på hela värdekedjan, från produktion med rätt materialslag, minimalt med limmer och plastmaterial, till att välja mycket lokalproducerat och därmed ha korta transporter. Det underlättar vårt koncept om återbruk.

- Det är värden vi marknadsför och kommunicerar och som vi märker att marknaden efterfrågar alltmer när de gör affärer med oss.

Mitab på Stockholm Furniture Fair 2024

Monter: C09:29
Webbplats: https://mitab.se/

Installationen The Yellow Thread – Mitabs bidrag

  • Montmartre (barpall) – design: Jonas Wagell
The Yellow Thread-bågen

The Yellow Thread
Under 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen tog Färg & Blanche fram för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel våren-2023 och den visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte.
Designbaren är bland annat inredd med möbler och inredning från TMF:s medlemsföretag - designade och producerade utifrån en cirkulär ansats.
Mer om The Yellow Thread