NYHET

THE YELLOW THREAD – TARKETT, SFF 2024: Spill och gamla golv blir till nya

Golvkoncernen Tarkett har varit en del av Stockholm Furniture Fair under flera år och 2018 vann de pris för bästa monter. 2024 ingår de i samarbetet med designbaren The Yellow Thread – med textil- och vinylgolv - och ett mer cirkulärt tänk än någonsin.

23 januari 2024
Thibault d'Ortoli´, hållberhetschef Norden på Tarkett.
Thibault d'Ortoli´, hållberhetschef Norden på Tarkett. Foto: Tarkett

- Temat återanvändning är centralt för både utställningen och för oss som företag så samarbetet med Färg & Blanche och utställningen The Yellow Thread passar oss perfekt. Våra produkter som valts ut representerar på olika sätt vårt arbete mot en cirkulär ekonomi, säger Tarketts marknadschef Johanna Strömberg.

Bänkarna i installationen är klädda med vinylgolvet iQ Loop som betår av 65 % återvunnet postkonsumentmaterial, och lanseras under veckan. För att stärka kopplingen till The Yellow Thread har man valt en gul svetstråd i bänkkanterna.

På golvet i The Yellow Thread å sin sida ligger gula textilplattor vars garn består av 100 % återvunnet material.

Johanna Strömberg, marknadschef Tarkett.
Under 2024 kommer Tarkett börja erbjuda återbrukade textilplattor som nästa steg i utvecklingen, berättar Johanna Strömberg.

Som ett av världens största golvföretag – med produktkategorier som trä, vinyl, linoleum, och textil - tar Tarkett ett helhetsansvar för sina produkters livscykel - från utveckling och design till produktion, brukande och återvinning. Något de själva kallar Tarkett Human–Conscious Design.

Sedan 2013 har också den cirkulära ekonomin stått i fokus.

Tarketts hållbarhetschef för Norden, Thibault d'Ortoli, utvecklar:

- Vi är övertygade om att cirkulär ekonomi är rätt strategi för att spara på jordens resurser, minska avfallsberget och hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen. Det innebär att vi lägger stora resurser på att utveckla cirkulära produkter, men även på att ta fram tekniker för att identifiera, hantera och processa installationsspill och utrivna golv och för att sedan använda det som råvara i nya golv.

Enligt d’Ortoli är det skillnad på material som kan återvinnas och ett material som faktiskt återvinns. Det är också skillnad på material som i återvinningen nedgraderas till fyllning eller stoppning och material som återvinns till en likvärdig produkt.

- Återvinning handlar inte bara om tekniska lösningar – hela kedjan från bygget till återvinningen måste fungera. När vi pratar om att en produkt är ”återvinningsbar” innebär det därför att vi har en fungerande logistik som kan hantera spillet från kunden till återvinningsanläggningen. Det räcker inte med att en produkt rent tekniskt går att återvinna om det saknas ett system där kunden kan få sitt avfall transporterat till återvinningen.

Samarbetet med The Yellow Thread är ett viktigt sätt för Tarkett att lyfta fram sina produkter och sina cirkulära ambitioner. I samband med Stockholm Furniture Fair 2024 kommer även Tarkett och designstudion Note att presentera ett Pop-up labb där man visar upp den kreativa processen och bjuder in till möten med arkitekter, kunder och media. I labbet finns en 3D-modell av fabriken i Ronneby för att visualisera produktens livscykel - från tillverkning, installation, retur efter användning och till slut återvinning till ny råvara.

Labbet ska sedan packas ner och visas i bland annat Danmark, Norge och Finland.

- Stockholm Furniture Fair har genom åren blivit ett givet tillfälle för oss att lyfta våra produkter. Mässan är en fantastisk mötesplats och har spelat en stor roll i arbetet med vårt varumärke och våra affärsrelationer. Det vi ser nu i Stockholm är ju samma trend som vi sett sedan länge i Milano och även Köpenhamn - att mässan även breder ut sig till andra platser. Det är ju drömmen att hela Stockholm andas design under mässveckan och den utvecklingen ser vi fram emot att följa framöver.

 

 

Mer om Tarkett

Webbplats:  https://tarkett.se 

The Yellow Thread-bågen

The Yellow Thread
Under 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen tog Färg & Blanche fram för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel våren-2023 och den visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte.
Designbaren är bland annat inredd med möbler och inredning från TMF:s medlemsföretag - designade och producerade utifrån en cirkulär ansats.
Mer om The Yellow Thread