NYHET - MÄSSA, PRISER & UTMÄRKELSER & MÖBLER

Massproductions - vinnare i Scandinavian Design Awards för andra året rad

Massproductions, som nådde dubbel framgång vid Scandinavian Design Awards premiärupplaga 2023, har nu åter vunnit en kategori i det nyinstiftade priset. 2024 plockar man hem kategorin Årets Inredningsprodukt med vinstället Silo.

7 februari 2024
Chris Martin/Magnus Elebäck, Massproductions.
Foto: Massproductions

Vinnarna presenterades under tisdagsvkällen på Musikaliska i Stockholm, i totalt sju kategorier. Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair.

Vinnarna har utsetts av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranschen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Priset är ett initiativ för att hylla och lyfta fram både etablerade aktörer och nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien.

2023 tog designföretaget Massproductions tog hem såväl priset för Årets Möbel - 4PM schäslong och Self Build, av Chris Martin - som priset Årets producent. 
2024 handlar det om vinstället Silo, designat av Chris Martin, med följande motivering:

”Design ska aldrig vara lätt. Slutresultatet ska se enkelt ut, men jag är aldrig nöjd om jag inte har kämpat under någon del i processen”. Orden är Chris Martin, chefsdesigner och medgrundare av Massproductions, företaget han startade tillsammans med designern Magnus Elebäck 1999, med ett nymodernt uppdrag att bryta sig loss från PR-drivna produktstrategier och fokusera på samspelet mellan objekt och sammanhang. Därför behövdes total kontroll över hela produktionskedjan – en strategi som företaget håller i. 
En av förra årets senaste produktlanseringar, Vinstället Silo, är ett elegant exempel på det:
Vin och design, den perfekta kombinationen, eller hur? Vinstället är en rolig inredningsdetalj vi inte sett mycket av sedan 90-talet. Silo vinställ är baserat på en kontinuerlig slinga, en obruten träkonstruktion, där flaskorna vilar stadigt i utfrästa fack. Det ger glädje både för ögat och för vinet.”

Övriga vinnare i Scandinavian Design Awards 2024:

Årets Möbel
Bänken Ypsilon, Daniel Rybakken för Vestre, Norge

Årets Designer
Cecilie Manz, Danmark

Årets Inredningsarkitekt
Halleroed, Sverige

Årets Arkitektur
Press House, Atelier Oslo, Norge

Årets Rising Star
Didi NG Wing Yin, Finland

Årets Hållbarhetsinsats
Home.Earth, för deras starka engagemang för hållbarhet och projektet Donut for Urban Development, Köpenhamn, Danmark

Om Scandinavian Design Awards
Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair och ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Tillsammans görs en insats för att stärka designbranschen och stötta både fristående kreatörer och företag.

Juryn
En jury, bestående av toppnamn inom arkitektur- och designbranschen i Sverige, Norge, Danmark och Finland, har utsett vinnarna. Juryn leds av arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby.

Om Stockholm Furniture Fair
Pågående Stockholm Furniture Fair, 6-10 februari, är världens största plattform för skandinavisk design och lockar besökare från hela världen.

Om It Is Media
Förlaget It Is Media har i 25 år gett ut tidskriften Rum och producerar även ytterligare tre titlar: Nya Rum, Rum Hemma; och Rum Ute. It Is Media har tidigare ansvarat för Swedish Design Awards by Rum, som har delats ut till svenska designers och arkitekter i tio år. 

För mer information om Scandinavian Design Awards, klicka här.