BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Daniel Kristiansen, Vindö Byggvaror

Vindö Byggvaror AB kör som de flesta bygghandlare ut varorna med egna lastbilar, men en majoritet av leveranserna sker faktiskt sjövägen från bryggan vid Skarpösundet vid Kanholmsfjärden - ofta med det egna fraktfartyget Hurtig Rut. Kunderna får en unik service. "Vårt geografiska läge centralt i Stockholms skärgård är perfekt", konstaterar Daniel Kristiansen, vd på Vindö Byggvaror AB och representant för den fjärde generationen i familjeföretaget.

27 oktober 2020
Daniel
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

Fartyget Hurtig Rut transporterar tusentals ton med byggvaror varje år. Namnet har hon fått efter Daniels farmor Rut, som kom från Norge och som drev bygghandeln tillsammans med Daniels farfar Bernt under många år.

En viktig kundkategori är småföretag inom byggsektorn.

- Det finns många som vill samarbeta med en mindre aktör som det går att prata med och som kan leverera speciallösningar och konstiga dimensioner. Det senaste halvåret har antalet konsumenter som jobbar hemifrån ökat i skärgården och därmed vår konsumentförsäljning, säger Daniel Kristiansen.
Vindö Byggvaror erbjuder idag ett fullsortiment inom bygghandeln.

Hyvleri och impregnering

- Genom att vi dessutom har eget hyvleri och egen impregnering kan vi ge kunderna ett brett utbud, betonar Daniel Kristiansen.

Under 2019 omsatte företaget 66 miljoner. Den siffran kommer med all sannolikhet att överträffas i år. Prognoserna pekar mot drygt 70 miljoner.

Marknadsföringsinsatserna är blygsamma. Vindö Byggvaror verkar leva på sitt goda rykte.

På helårsbasis har man drygt 25 anställda. Daniel Kristiansen satsar hårt på personalvård och försöker skapa en familjär anda.

- I februari, precis innan pandemin slog till, reste hela gänget till Island. Utlandsresor gör vi ganska frekvent, berättar han och påminner också om att Vindö Byggvaror verkar mitt i en fantastisk miljö med exempelvis naturupplevelser, fiske och golf.

Börja ute i brädgården

Daniel Kristiansen menar att det bästa sättet för att lära sig företaget för den som är ny på jobbet är att börja ute i brädgården.
- Där lär du dig att förstå vad vi sysslar med och där får du tillfälle att prata med kunderna.
Han ser ganska optimistiskt på framtiden.

- Oron hör mest samman med den svenska ekonomin generellt sett och om den skulle drabbas av en kraftig nedgång. Det påverkar naturligtvis hela näringslivet, understryker Daniel Kristiansen.

Spännande historia

Vindö Byggvaror har en lång och spännande historia. Rötterna går tillbaka till 1917. Då fanns det en ångdriven kvarn här dit bönderna kom med spannmål från skärgården. 1935 gick Daniel Kristiansens farfars far Edvin in som ägare. Han var mjölnare. Behovet av att såga timmer växte alltmer och ångmaskinen kom till användning även för detta.

När Djuröbron invigdes på 1960-talet blev Vindö den yttersta utposten i skärgården och Daniels farfar Bernt började köra ut byggmaterial med båt 1963. På 90-talet tog Daniels pappa Hasse och faster Helene över och byggde upp företaget till vad det är idag.