NYHET, BRANSCHPROFIL - NYHET & BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Karl Lindqvist

Det är mellan påsk och midsommar som AB Grythyttan Stålmöbler tjänar pengar. Resten av året bygger de 17 medarbetarna upp ett gigantiskt lager som i stort sett ska klara efterfrågan under hela nästa säsong. Karl Lindqvist är vd och ägare för företaget som började med hästskor för drygt ett sekel sedan.

30 juni 2021
BRANSCHPROFILEN: Karl Lindqvist
Foto: Grythyttan Stålmöbler

Text: Sören Karlsson

Åtta månader i rad brukar Grythyttan Stålmöbler visa röda siffror. Någon månad kan omsättningen stanna på några futtiga tusenlappar, men från påsk och några månader framåt går det desto bättre.

- Det är svängningar ungefär som på en lunchrestaurang. Där är det intensivt en eller högst två timmar varje dag, men man har långa förberedelser och mycket efterarbete. Svängningarna hos oss går förstås i mycket längre cykler, säger Karl Lindqvist, som är vd och ägare.

Han beskriver utvecklingen som "rent hysterisk". Under verksamhetsåret som slutade den sista augusti 2019 omsatte företaget 44 miljoner, ökade sedan till 53 miljoner och för det här året pekar det mot 68 miljoner. Det är alltså inom loppet av några månader som Grythyttan Stålmöbler drar in nästan hela årsomsättningen.

- Lyckligtvis sker allt med bibehållen lönsamhet, konstaterar Karl Lindqvist.

Började med hästskor

Grythyttan Stålmöbler har en lång historia att blicka tillbaka på. Det var Karl Lindqvists farfars far och namne som kom hit till Grythyttan och startade en liten smidesverkstad 1895. Då var hästskor och yxhuvuden produkterna som dominerade.

Sedan länge är företaget specialiserat på trädgårdsmöbler. Karl Lindqvists farfar Artur ritade och tillverkade den första trädgårdsstolen 1930. Det var klassikern A2.

Långt senare, på 1980-talet, lanserades stolarna i High Tech-serien, som skulle bli ett annat exempel på en klassiker från Grythyttan. Formgivare var möbeldesignikonen Nisse Strinning.

- High Tech-stolarna är fullkomligt underhållsfria och håller säkert i 80–100 år. De är varmförzinkade och kan med fördel rengöras med högtrycksspruta, förklarar Karl Lindqvist.

De gamla hantverkstraditionerna lever vidare på företaget, numera i harmoni med svetsrobotar och annan modern produktionsutrustning.

Jobbade i Australien

Att bli chef på familjeföretaget var inte precis förstahandsvalet för Karl Lindqvist. Han skaffade sig en skogsteknisk utbildning och hade jobb både inom skogsbruk och lantbruk, bland annat på en farm i Australien.

- När pappa Örjan fyllde 64 år 1995 ville han gå i pension och jag lovade att hoppa in tills vidare. Det gäller än idag, fastslår Karl Lindqvist.

Grythyttan Stålmöbler arbetar via ett 50-tal återförsäljare runt om i landet. Hittills har nästan allt man tillverkat gått till kunder på den inhemska marknaden. Tankarna på en riskspridning har funnits länge.

- Det har av olika anledningar tagit tid, men nu börjar vi få fotfäste i Norge. Jag ser mycket positivt på våra möjligheter där som en komplettering till försäljningen i Sverige, säger Karl Lindqvist.