BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Johan Enocson, Surewood

Spaljisten, Anebyhusgruppen och KG-List är alla tre framgångsrika företag inom området högförädlad träproduktion. De har sin hemvist i, eller i närheten av, småländska Åseda. Ytterligare en gemensam nämnare är att företagen har Surewood Industries som ägare, en industrigrupp med målet att utveckla och effektivisera bolagen där man går in. Där grundaren och nyckelpersonen heter Johan Enocson.

4 mars 2022
BRANSCHPROFILEN: Johan Enocson, Surewood
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

Johan Enocson är en smålänning med rötter i Västervik som hade en lyckad internationell karriär innan han gav sig in i den träförädlande industrin. Johan arbetade bland annat som marknads- och försäljningsdirektör på ABB i Zürich och var under några år alldeles i början på 2000-talet vd på ett svenskt it-bolag i Silicon Valley.

- Men jag har alltid haft ambitionen att bli egen företagare, säger han.

Började leta bolag

Johan Enocson flyttade hem till Sverige och började aktivt leta efter bolag att köpa och utveckla. Så småningom blev det napp. Ägarna till det väletablerade företaget Spaljisten i Åseda ville sälja sitt livsverk. Johan Enocson tog över och gick in som vd den 1 januari 2004. Spaljisten tillverkar folierade fronter till exempelvis köks- och garderobsluckor.

Två år senare skedde nästa förvärv. Johan Enocson blev ägare till det som idag är Anebyhusgruppen.

- Jag körde dubbla skift under en period. Det var förstås inte hållbart i längden. Jag blev istället arbetande styrelseordförande i båda bolagen och anställde externa krafter som vd, förklarar han.

Ett förvärv till

Sommaren 2008 var det dags för ett förvärv till. Nu gällde det KG-List som är Nordens ledande tillverkare av limfog i lövträ, däribland treskiktsskivor. Sedan starten 1951 hade bolaget uppvisat en ständigt uppåtgående omsättning. Finanskrisen i kombination med ett vikande intresse för företagets produkter gjorde att den positiva kurvan bröts.

- Redan efter några månader hade vi tappat en tredjedel av omsättningen. Det blev ingen bra start, konstaterar Johan Enocson.

En genomgående filosofi inom Surewood är, vid sidan av den självklara satsningen på hög kvalitet, att komma bort från personalintensiv tillverkning för att istället så långt möjligt automatisera verksamheten.

- Annars är det svårt att konkurrera med bolag i Kroatien och Lettland, säger Johan Enocson.

Gigantisk investering

En gigantisk investering på 330 miljoner inom Spaljisten är nu på upploppet. Inom en månad ska provkörningen ske och efter sommaren kommer de första leveranserna. Produktionsmaskinerna får en klart förbättrad prestanda med exempelvis dubblad bredd. Lokalerna blir 6 500 kvadratmeter större. Transformatorer och ventilation förbättras. Rullbanor och truckar automatiseras.

Spaljisten har IKEA som en stor kund, och värt att notera är att det är ett av tre bolag i världen som lyckats klara IKEA:s stenhårda certifieringskrav för leverantörer av köksfronter.

Även KG-List kan bocka av en stor investering. Det gäller en ny kaplinje för 21 miljoner kronor.

Johan Enocson tycker att Surewood klarade 2020 riktigt hyggligt. Däremot blev 2021 "ett skitår". En förklaring är att investeringarna på Spaljisten försenades. En annan är de kraftiga prishöjningarna på sådant som konstruktionsvirke och isoleringsmaterial. Konsumentköplagen stoppar företaget från att föra över tillkommande kostnader till de privatpersoner som beställt ett småhus.

Sälja med förlust

- I genomsnitt handlar det om åtminstone 150 000 kronor per hus. Det kan göra att vi tvingas sälja husen med förlust. Vi och andra småhustillverkare sitter i en riktig rävsax. Lagstiftarna har inte hunnit med i de snabba förändringarna. Här tycker jag att TMF borde ha höjt rösten mer och agerat kraftfullare, säger Johan Enocson.

Under förra året omsatte Surewood ungefär 1,5 miljarder. Bolagen i gruppen har 430 medarbetare. Huvudkontoret finns på Strandvägen i Stockholm. Organisatoriskt fungerar Active Invest som moderbolag över Surewood och en investeringsgren med ett 30-tal bolag i olika branscher.

Johan Enocson är trots de nuvarande bekymren optimistisk. När de gamla huskontrakten fasas ut och priserna kan anpassas till verkligheten ser han det berömda ljuset i tunneln.

-Jag räknar med att vi är där under andra halvåret i år. Jag tror verkligen på den träförädlande industrin. Trä har blivit på modet igen, inte minst av miljöskäl. När vi fått ordning på ekonomin är jag öppen för att stärka gruppen genom förvärv av något lämpligt bolag.