BRANSCHPROFIL - TRÄHUS

BRANSCHPROFILEN: Leif Svanholm, Skidstahus

Skidstahus ligger just nu i startgroparna för den största investeringen och utbyggnaden i företagets historia. När allting är klart ökar produktionskapaciteten från 200 till 300 hus per år. ”Så fort tjälen går ur marken sätter vi igång. Det handlar om en utbyggnad på 2 000 kvadratmeter av produktionsytan och lagret”, säger Leif Svanholm, vd på Skidstahus i Ullånger i Ångermanland. Går allt som planerat kommer det första huset att tillverkas i den nya anläggningen om precis ett år.

25 januari 2022
Skidstahus rekordinvesterar efter kraftigt ökad efterfrågan
Foto: Skidstahus

Text: Sören Karlsson

Omsättningsmässigt svarar fritidshus/fjällstugor och villor för 50 procent vardera. Precis som för många andra företag var förstås osäkerheten stor när pandemin slog till för två år sedan.

- Det var omöjligt att veta vilken påverkan pandemin skulle få, menar Leif Svanholm.

Med facit i hand

Nu med facit i hand är det lätt att konstatera att både 2020 och 2021 innebar en kraftigt ökad efterfrågan. Uppgången för fritidshus/fjällstugor blev hela 78 procent från 2019 till 2020. Förra året steg orderingången med fem procent. Motsvarande siffor för villorna blev 60 respektive 35 procent.

- Nu 2022 är det fortfarande för tidigt att se någon tydlig tendens, säger Leif Svanholm.

Trycket från kunderna har gjort att tiden från beställning till leverans blivit allt längre. Den som gör en beställning idag måste räkna med att vänta till oktober eller november innan huset är på plats. 

Skidstahus har för närvarande 70 anställda. Den utbyggda fabriken kommer att behöva 20 nya medarbetare.

20 nya medarbetare

- Det är mycket på en så här liten ort. För vissa yrkeskategorier är det jättesvårt att hitta rätt kompetens. Det krävs en omfattande intern utbildning. Startsträckan blir längre och därför har vi redan påbörjat rekryteringsarbetet, berättar Leif Svanholm.

Han tycker att det är en fördel om det går att få tag på medarbetare i närområdet.

- Det ökar sannolikheten för att de stannar kvar. Vi får mer långsiktighet.

Som ett bysnickeri

Skidstahus grundades 1953 som ett bysnickeri med tillverkning bland annat av kök och fönster. Så småningom utökades produktsortimentet med garage och mindre fritidshus. Sedan 2017 ägs Skidstahus av investmentbolaget Storskogen Industrier AB.

- Utan en stark ägare i ryggen hade det knappast gått att göra den här investeringen, säger Leif Svanholm.