NYHET, BRANSCHPROFIL - NYHET & BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Kristina Hedlund, Bra Hus

Att Kristina Hedlund skulle axla ansvaret för familjeföretaget Bra Hus i Furudal var långt ifrån en självklarhet. Hon är visserligen uppväxt i företaget och middagsdiskussionerna under hennes barndom handlade ofta om affärer, produktion och kunder. "Jag bestämde mig redan i grundskolan för att bli jurist", berättar Kristina Hedlund.

31 maj 2021
Advokaten bytte bana och blev småhusfabrikant
Foto: Bra Hus

Text: Sören Karlsson

2006 klarade hon sin juristexamen vid Uppsala universitet och fick anställning på en advokatbyrå i Falun. Några år senare var Kristina Hedlund färdig advokat.

- Jag trivdes jättebra men den rollen blev svår att förena med att vara småbarnsförälder.

En långvarig sjukskrivning fick henne att tänka på alternativa karriärvägar, uppmuntrad inte minst av mamma Birgitta Hedlund som då var vd på Bra Hus. 2016 lämnade Kristina Hedlund advokatvärlden för att undan för undan trappa upp sitt engagemang i familjeföretaget.

Fjärde generationen

Året därpå tog hon över som vd och som representant för den fjärde generationen. Det var hennes morfars far Reinhold Hedlund som 1903 - här i Furudal, tre mil från Rättvik - startade sågverket som blev upprinnelsen till den verksamhet som idag finns inom Hedlundskoncernen.

- Jag var helt grön, saknade ledarskapsutbildning och hade ingen erfarenhet av att leda personal. Jag hade inte heller några djupare kunskaper om husbranschen. Det var mycket jag hade att suga i mig genom att vara lyhörd och prata med Birgitta, med våra medarbetare och med styrelsen. Det har hela tiden funnits utmärkta bollplank, både inom och utanför organisationen, säger Kristina Hedlund.

Vid pandemins inledning i mars och april 2020 märkte Bra Hus av en dämpad orderingång.

Drog i handbromsen

- Då drog vi i handbromsen men redan till sommaren tog efterfrågan fart igen och sedan gasade det bara på, konstaterar Kristina Hedlund.

I november nådde orderstocken all-time-high och man kunde fira framgången. Två månader senare var det dags att fira all-time-high en gång till.

Företaget har nu ett 40-tal medarbetare. Den årliga produktionen brukar ligga på ungefär 100 småhus. Vissa år är det något lägre, andra år lite högre.

- Vi har en mycket flexibel produktion. Kunderna har stor valfrihet. Det är både vår styrka och vår svaghet. Alternativen kan ibland bli för många, medger Kristina Hedlund.

Hon påminner om att företaget faktiskt är en trähusfabrik.

- Den kund som vill ha så mycket glas att huset mer eller mindre blir ett växthus kanske hellre ska vända sig till någon annan.

Huvudkontoret och tillverkningen finns i Furudal. Konstruktionsavdelningen och bygglovsteknikerna sitter på ett kontor i Borlänge. Det är först och främst till konstruktionen som rekryteringen kan bli problematisk.

Direkt från skolan

- Många som söker jobb kommer direkt från skolan och har ingen praktisk bakgrund. Då krävs förstås internutbildning, säger Kristina Hedlund.

Merparten av virket till småhusen hämtas från närområdet där tallar och granar anses växa precis lagom fort, inte för snabbt och inte för sakta.

- Orosmomentet för närvarande är trävarupriserna. Eftersom vi har eget sågverk är situationen något bättre än för många andra, menar Kristina Hedlund.

Hon ser positivt på företagets framtid.

- Vi har funnits länge och tänker vara kvar i många år till. Furudal är och förblir basen för oss. Det gäller förstås att hänga med genom att rekrytera personer som brinner för utvecklingen i branschen. Vi måste också anstränga oss för att behålla den djupa kompetens som finns i företaget, säger Kristina Hedlund.