BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Åke Larsson, Möbelsnickeri Eriksson & Söner

Full fart framåt är det som gäller för 84-åringen Åke Larsson på Möbelsnickeri Eriksson & Söner i Vrena ett par mil från Nyköping. Ritningarna till ett helt nytt snickeri på 4 000 kvadratmeter, det dubbla jämfört med den nuvarande ytan, ligger klara. -Nu hoppas jag kunna komma överens med Nyköpings kommun om att få köpa mark här intill till ett rimligt pris. Vi är väldigt trångbodda och i stort behov av mycket mer plats, säger Åke Larsson. Går allt enligt planerna kan en 10 meter hög byggnad i limträ invigas om några år.

9 september 2020
Åke
Foto: Sören Karlsson

Text & bild: Sören Karlsson

Det var Anders Henrik Eriksson som grundade snickeriet redan 1907 på samma plats där man fortfarande finns. Så småningom tog hans söner över verksamheten. Någon flytt har aldrig varit aktuell. Däremot har lokalerna byggts ut ett stort antal gånger.

70 år i branschen

1953 anställdes Åke Larsson, då 17 år gammal och med tre års erfarenhet från ett annat snickeri, och gick in som delägare en kort tid därefter. Det betyder att han varit i branschen i 70 år!

Det exklusiva inredningsföretaget Svenskt Tenn på Strandvägen i Stockholm har under åtskilliga decennier varit den dominerande kunden och svarar ofta för mellan 80 och 90 procent av omsättningen. Hit har Eriksson & Söner levererat skåp, byråer och bord sedan 1956 för att vara exakt.

- Det som krävs är högsta kvalitet på allt. Det passar oss, konstaterar Åke Larsson.

Utöver alla beställningar från Svenskt Tenn arbetar Eriksson & Söner med specialinredningar, både till privatpersoner och offentliga miljöer.

Hantverk och modern teknik

Att företaget lyckats så väl förklarar Åke Larsson med förmågan att kombinera ett genuint hantverkskunnande med modern teknik. Den maskinella utrustningen är omfattande. Här finns avancerade CNC-maskiner men också en rad gamla trotjänare. Allra äldst är den väl fungerande och ofta använda svarven som funnits med från första början.

- Den svarven gillar jag att jobba med. Jag hör hemma på museiavdelningen, ler Åke Larsson.

Verkligt familjeföretag 

Eriksson & Söner omsätter ungefär 11 miljoner och har 13 medarbetare. Det är ett familjeföretag i ordets verkliga betydelse där alla deltar i produktionen. Här arbetar Åke Larssons söner Mikael och Fredrik, barnbarnen Stefan och Andreas, brorsonen Magnus och hans son Henrik och därutöver några som inte tillhör familjen.

Åke Larsson menar att det är nära nog omöjligt att rekrytera medarbetare som omedelbart kan leva upp till företagets högt ställda krav.

- Den praktiska utbildningen får vi själva svara för. Kommer du direkt från en yrkesutbildning har du inte erfarenhet nog och håller inte tillräckligt högt tempo för att få ekonomin att gå ihop, betonar Åke Larsson.