BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFIL: Ulf Johansson, Bjursås Snickeri

Det började i en sommarstuga i Bjursås några mil norr om Falun för 35 år sedan. Idag är Bjursås Snickeri AB en stor leverantör av brödskåp till livsmedelsbutiker runt om i landet. "Det som då var en sommarstuga har byggts ut fem-sex gånger sedan starten", säger Ulf Johansson, som är grundare, ägare och vd.

5 maj 2020
Ulf
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

Brödskåpen har under många år varit företagets helt dominerande produkt.

- På ett mycket tidigt stadium fick jag kontakt med Hemköps huvudkontor i Falun och med deras Bake Off som ute i butikerna byggde upp ett system med ugnar, brödexponering och utbildning, berättar Ulf Johansson.

Bjursås Snickeri fick ansvar för brödexponeringen, alltså brödskåpen. Numera är det istället bagerikoncernen Lantmännen Unibake som är inkörsporten till marknaden. Brödskåpen tillverkas av björkplywood och plexiglas. Plåtdetaljer, exempelvis gångjärn, köper man från en mångårig leverantör i Småland.

Utmärkt material

- Björkplywood är ett utmärkt material att arbeta med. Det är lätt att forma och det är hållbart och klarar påfrestningar, konstaterar Ulf Johansson.

Yrkesskickliga medarbetare i kombination med avancerade CNC-maskiner ser han som viktiga förklaringar till att Bjursås Snickeri blivit ett så framgångsrikt företag.

- Att vi alltid strävar efter god kvalitet, att vi håller nära kontakter med våra kunder och att jag själv har ett genuint intresse för att driva företaget är naturligtvis också sådant som har stor betydelse. Vi är alltid öppna för specialanpassningar som kunderna efterfrågar. Det går bra för oss, men det är ingenting som sker med automatik, säger Ulf Johansson.

Bjursås Snickeri har sex medarbetare. Omsättningen ligger på ungefär 10 miljoner.

Rekrytering

För många företag är personalrekryteringen ett besvärligt kapitel.

- Vi har lojala medarbetare som stannar länge. Det är en fördel, betonar Ulf Johansson.

Han beklagar dock att den trätekniska utbildningen i Falun inte längre finns kvar.

- Fler ungdomar borde upptäcka vilka fantastiska yrken som finns i den här branschen.

De allra flesta av oss har med stor sannolikhet sett brödskåp från Bjursås Snickeri AB utan att ha en aning om det. Det är bara en liten diskret namnbricka nere vid golvet som avslöjar det tillverkande företaget.

Många tusen brödskåp

Vid det här laget finns många tusen brödskåp fördelade på nästan vartenda hörn av Sverige. Tillverkningstakten brukar ligga på mellan 700 och 800 skåp per år. Exporten är ganska blygsam, men till Norge och Danmark har man under årens lopp haft viss försäljning.

Ulf Johansson är optimistisk.

- I bland kan det vara tufft, men på det stora hela taget ser jag ljust på framtiden. Ibland tycker jag att det gnälls för mycket. Det är bättre att försöka tänka konstruktivt än att bara gnälla, säger han.