NYHET - ANSTÄLLNING

Etableringsjobb – en ny form av visstidsanställning

Som vi tidigare meddelat har TMF och Unionen kommit överens om den nya anställningsformen etableringsjobb, som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb. Det innebär att det från den 1 januari 2024 är möjligt att träffa avtal om etableringsjobb för våra medlemsföretag inom Unionens avtalsområde.

4 januari 2024
Fabrik
Foto: TMF

Tanken är att den nya anställningsformen ska sänka risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända som inte har varit så länge i Sverige. Det ska förenkla vägen till ett första jobb och samtidigt underlätta för företag att täcka sitt kompetensbehov.

Etableringsjobb är en visstidsanställning som kombinerar arbete och utbildning där arbetsgivaren och staten delar på kostnaden. Företaget betalar en månadslön på 7 563 kronor och arbetstagaren ansöker själv om kompletterande ersättning från staten. Detta innebär att det är en förenklad administration för företagen.

Fakta i korthet om etableringsjobb
  • Etableringsjobb kan sökas av nyanlända som varit i Sverige upp till tre år och långtidsarbetslösa som varit arbetslös minst 24 av 27 månader innan ansökan och som är minst 20 år och arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

  • Innan anställningsavtal träffas ska arbetsgivaren träffa lokalt kollektivavtal om etableringsanställning med den lokala arbetstagarparten. Om klubb inte finns träffas avtal med avdelningen. Lokala facket har tre veckor på sig från tiden då arbetsgivaren påkallat förhandling att komma till förhandlingsbordet.

  • En anställning med etableringsjobb blir rättsligt bindande när anställningsavtal har träffats och den enskilde fått rätt till statlig ersättning.

  • Arbetsgivaren betalar en månadslön till arbetstagaren om 7563 kronor i månaden i 2024 års löneläge plus sociala avgifter. Utöver detta får arbetstagaren en ersättning från Försäkringskassan. De två delarna i inkomsten ger tillsammans en avtalsenlig lägstalön som motsvarar kollektivavtalet i branschen.

  • Den som har en etableringsanställning omfattas inte av lönerevision utan lönen regleras genom särskild förordning och fastställs av regeringen i början av varje kalenderår. Däremot tillämpas gällande kollektivavtal vid övertidsersättning, restidsersättning och ob-ersättning mm genom en särskild beräkning.

  • Både lönen från arbetsgivaren och ersättningen från staten ger rätt till pension, sjukersättning och a-kassa. Särskilda semesterregler gäller.

  • Den etableringsanställde ska under anställningen få möjlighet att delta i svenska för invandrare (SFI) och annan kortare utbildning med bibehållen lön.

  • Etableringsanställning kan tillämpas under max 24 månader. Särskilt regelverk finns gällande hur anställningen får avslutas.

  • Tanken är att etableringsanställningen ska leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat.

  • Det gäller särskilda regler vid arbetsbristuppsägningar och användning av etableringsanställningar. Har en arbetsgivare sagt upp på grund av arbetsbrist får inte etableringsjobb användas på samma driftsenhet och avtalsområde förrän 12 månader förflutit sedan uppsägningarna vidtogs. Företrädesrätt gäller inte vid etableringsanställning.

För mer detaljerad information om etableringsanställningar se Arbetsgivarnytt från december 2023, Avtal om arbete i etableringsjobb.