EU-domstolen 2021 - diskriminering Braathens

Vad innebär nya LAS och huvudavtalet för dig som arbetsgivare?
Foto: Mostphotos

Bakgrund
En passagerare på ett flyg från Bromma flygplats avvisades från flygplanet av kapten i dennes egenskap av befälhavare. Passageraren stämde Braathens för diskriminering på grund av etnicitet och begärde 10 000 kr i diskrimineringsersättning. Braathens medgav att utge diskrimineringsersättningen (yrkat belopp) men medgav inte att diskriminering förekommit.
Frågan som varit uppe i tingsrätt, hovrätt och nu i Högsta domstolen har varit huruvida det är i strid med EU-rätten att inte få frågan om diskriminering skett prövad i sak. Högsta domstolen begärde förhandsavgörande i frågan från EU-domstolen.
EU-domstolen dömde i stor sammansättning och kom till slutsatsen att rätten till en rättvis rättegång enligt artikel 47 i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna kräver att frågan om diskriminering på grund av ras eller etnicitet prövas. Den svenska processrättens hantering av "orena medgivanden" är därför inte tillåtna i sådana diskrimineringsmål. EU-domstolen motiverade sin slutsats med att det måste vara möjligt att få frågan om diskriminering rättsligt prövad om svaranden medgivit ersättningsanspråket, men vägrat att medge själva diskrimineringen. Enligt EU-domstolen gäller det "särskilt när personens primära intresse inte är ekonomiskt utan personen i stället strävar efter att det ska fastställas att diskriminering verkligen har ägt rum".

Kommentar: Frågan är intressant även för diskrimineringstvister inom arbetsrätten. Hittills har en arbetsgivare för att bli av med tvisten kunnat medge att betala diskrimineringsersättning utan att medge att diskriminering faktiskt ägt rum.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.