TMF:s vd om regeringens vårändringsbudget: ”Positivt med satsningar på yrkesutbildningen, men det saknas strukturella åtgärder för bostadsbyggandet”
I dessa tider är det rätt prioritering att satsa på yrkesutbildningen, men till hösten måste regeringen våga satsa på bostadspolitiken. Så kommenterar David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen, TMF, regeringens vårändringsbudget som presenterades idag.

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur med den högsta inflationen på över 30 år. I den kontexten lägger regeringen idag fram 2023 års vårändringsbudget. De mediala utspelen från regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna har varit sparsamma inför finansminister Elisabeth Svantessons presskonferens. Satsningar på yrkesutbildningen är en av de positiva nyheterna.
Regeringen föreslår att medel tillförs för att förstärka den gymnasiala yrkesinriktade vuxenutbildningen och yrkeshögskolan så att tillgången till yrkesutbildningar förbättras och fler snabbt kan komma i arbete. Det innebär motsvarande 7 400 fler årsplatser på den gymnasiala yrkesinriktade vuxenutbildningen och 950 fler årsplatser på yrkeshögskolan under 2023.
– Kortsiktigt är det bra att mer medel tillförs vuxenutbildningen, men framöver behöver vi en långsiktig strategi för hur regeringen ska hantera kompetensförsörjningen i industrin. Industriutbildningarna behöver tid för att skala upp och visa resultat. De statliga anslagen behöver vara mer förutsägbara och sträcka sig över flera år, säger David Johnsson.
Bygg- och bostadsmarknaden har drabbats hårt i det nya ekonomiska och finansiella klimatet, framför allt utryckt genom den kraftigt höjda styrräntan. Bostadspriserna har sjunkit sedan toppen i februari 2022, vilket tillsammans med ökade produktionskostnader kommer leda till ett fortsatt minskat bostadsbyggande. Men på lång sikt är utmaningarna för ett ökat bostadsbyggande helt andra. Regeringen har aviserat reformer för ökat byggande och en bättre fungerande bostadsmarknad, men ännu har inga reformer setts till.
– Vi saknar strukturella åtgärder för att bryta dödläget och kickstarta byggandet. Tillgången till byggbar mark, snåriga regelverk och kommunernas agerande hämmar bostadsbyggandet och måste hanteras seriöst, avslutar David Johnsson.
Läs också:
”Markant sänkning av småhusprognosen”
”Hyresregleringen – den sista krigstidsregleringen i Sverige”
”TMF:s Rekryteringsrapport 2022: Fortsatta rekryteringsbehov trots viss avmattning”