"Hyresregleringen – den sista krigstidsregleringen i Sverige"
Småhusbranschen har det väldigt tufft just nu och betydligt fler varsel och konkurser är att vänta. I Bopolpoddens senaste avsnitt beskriver David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, bostadspolitiken som dysfunktionell, men han har samtidigt goda förhoppningar om att den nya regeringen kommer att genomföra de bostadspolitiska reformer som behövs.
– Hyresregleringen – den sista krigstidsregleringen som är kvar i Sverige – lägger en våt hand över flyttkedjorna. Det kommunala planmonopolet gör att kommunerna inte har incitament för att tillgängliggöra byggbar mark.
– Amorteringskraven och de höga kontantinsatserna gör att även välutbildade med fasta jobb har svårt att spara ihop till en kontantinsats och ta sig in på den ägda marknaden, säger David Johnsson bland annat.
Det säljs få nya hus för tillfället på grund av hög inflation, höga räntor och höga elpriser. Nya bostadsrättsföreningar läggs på is och de flesta fastighetsbolag drar inte i gång nya byggprojekt om de inte lyckats sälja minst 70 procent av lägenheterna.
”Det är ett djupt hack i kurvan men ser man på det ur ett längre perspektiv så finns det en stor underliggande efterfrågan då det har byggts alldeles för lite bostäder de senaste 30 - 40 åren. Långsiktigt tror vi att bostadsbyggandet kommer att återhämta sig så fort inflationen har börjat sjunka, ränteläget är lite mer stabilt och när energipriserna är lite mer planerbara” säger David Johnsson i Bopolpodden.
Mer om TMF:s bostadspolitiska arbete