NYHET - BYGGANDE, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

TMF:s vd David Johnsson: "Det är tvärstopp i småhusförsäljningen"

Hittills har närmare 1 000 anställda hos landets småhustillverkare varslats om uppsägning – och fler varsel befaras. Kunderna sviker och det har blivit tvärstopp i försäljningen av nyproducerade småhus i Sverige: ”Det är väldigt tufft. Det säljs helt enkelt inga småhus i dag”, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen (TMF), till Godmorgon Världen.

3 april 2023
Eskalerande elkris hos branschens företag
Foto: Juliana Fälldin

Den svenska byggindustrin, inklusive småhustillverkarna, står inför ett svårt ekonomiskt läge. Den stora prisuppgången på byggmaterial – i kombination med snabba räntehöjningar på kort tid har gjort att företagen både tvingats varsla och säga upp personal.

– Det är tungt att lägga varsel. Det är en sorg i hjärtat att behöva göra det. Att så duktiga kompetenta medarbetare måste gå hem känns tråkigt, säger Joakim Henriksson, vd på OBOS Sverige.

Den senaste tidens turbulenta omvärldshändelser har fått stora konsekvenser för den svenska bostadsmarknaden. Osäkerheten och oron hos bostadstillverkarna är påtaglig.

– Det är klart att man är orolig. Under vintern har det varit ett väldigt lågt intresse för nybyggnation, säger Frida Scherdén, vd på Eksjöhus.

Orsaken till den kraftiga nedgången och det låga intresset hos köparna beror till stor del på den osäkerhet som råder i svensk ekonomi. 

– När det är höga räntor och en hög inflation, då gör man inte sitt livs största affär och köper en bostad, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen.

Samtidigt som husbyggarbranschen är pressad dalar även försäljningen av tomter – trots ett högt utbud. Det uppger Dagens Industri. Antalet tomter som sålts hittills i år är det lägsta på nio år, vilket slår hårt mot branschen.

– Nedgångarna slår extra hårt mot trähusindustrin generellt. Det rör sig om en eftertraktad personalgrupp som lätt går vidare till nya jobb. Det gör det också svårt att få tillbaka personal och ta upp takten igen när konjunkturen vänder, säger Gustaf Edgren, projektledare trähus och bostadspolitisk expert på Trä- och Möbelföretagen.

Lyssna på hela inslaget i Godmorgon Världen 

Läs artikeln i Dagens Industri